E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1904
Lasīšanai: 3 minūtes

Ikgadējais atvaļinājums grūtniecei

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. janvārī, 2013
Inga

Labdien. Gribētu uzzināt, kad izdevīgāk (pabalsta ziņā) iet ikgadējā atvaļinājumā, ja drīzumā jāiet dekrētā? Parasti esmu dzirdējusi, ka ikgadējo atvaļinājumu izmanto tieši pirms aiziešanas dekrētā? Kā būtu izdevīgāk darīt, ja dekrētā jāiet jūlija beigās? Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
04. februārī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Ikgadējo atvaļinājumu tieši pirms aiziešanas dekrētā parasti izmanto tādēļ, lai maksimāli pagarinātu atpūtas laiku pirms gaidāmajām dzemdībām. Kā tas ietekmē maternitātes vai vecāku pabalstu – tas katrā konkrētajā gadījumā jārēķina individuāli.
Jāievēro, ka maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kuru aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Savukārt vecāku pabalsta aprēķinā tiek aprēķināta kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts, un ir noteikts pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā – 70% no pabalsta saņēmēja kalendāra dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Atkarībā no šiem aprēķina periodiem iespējams prognozēt, kā atvaļinājuma naudas saņemšana ietekmē attiecīgā pabalsta apjomu.

Valsts darba inspekcijas darba tiesību nodaļas juriskonsults Edgars Timpa papildus norāda: „Saskaņā ar Darba likuma 150.panta ceturtās daļas nosacījumiem sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.”

Tātad – sievietei ir tiesības pēc saviem ieskatiem pieprasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā (četras kalendārās nedēļas) pirms vai tieši pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas