E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18847
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Uzturlīdzekļi jāmaksā arī tad, ja vecākiem atņemtas aizgādības tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2019
Rudīte

Ir atņemtas bērna aprūpes tiesības, mēs maksājam uzturnaudu līdz 18 gadiem. Vai pēc pilngadības sasniegšanas arī jāmaksā (un ja atsakās no adopcijas pēc pilngadības)?

A
atbild:
23. janvārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Arī vecākiem, kuriem ir atņemtas aizgādības tiesības, saglabājas Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktais pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Tātad normatīvajos aktos nav noteikts precīzs bērna vecums, kuram iestājoties vecāku pienākums uzturēt bērnu izbeidzas. Galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Civillikuma 175. pants paredz, ka adopciju var atcelt tiesa, ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojušies par adopcijas atcelšanu. Savukārt Civillikuma 176. pants noteic, ka ar adopcijas atcelšanu adoptētajai personai tiek atjaunotas radniecības tiesiskās attiecības ar bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem.

Tas nozīmē, ka pēc adopcijas atcelšanas adoptētajam un adoptētājam izbeidzas radniecības attiecības un ar tām saistītās savstarpējās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi, arī pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas