E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18758
Lasīšanai: 4 minūtes

Ārpustiesas parādu piedziņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2019
Marija

Labdien! Es gribu tikt vaļā no saviem parādiem, bet man liek maksāt lielu naudu, ar kuru es neesmu apmierināta. Jaunajā vēstulē no piedzinējiem man raksta: “Pamatparāds: EUR 569,15. Procentu parāds: EUR 569,15. Līgumsods/nokavējuma procenti: EUR 0,00. Piedziņas izdevumi: EUR 7,00. Parāda kopsumma: EUR 1145,30.” Bet es atradu veco vēstuli, kurā bija teikts, ka šī summa “Procentu parāds: EUR 569,15” ir “Līgumsods/nokavējuma procenti”. Kā es varu tikt galā ar šiem milzīgajiem procentiem? Un kāpēc katru reizi, kad man atsūta jaunu vēstuli par parādu, parāda kopsumma mainās par nieka 0,50 centiem un kopumā par mēnesi pieaug par 3 EUR (piemēram, pagājušajā mēnesī parāda kopsumma bija 1142,86 EUR, tagad tā ir 1145,30 EUR)?

A
atbild:
17. decembrī, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Informācija par parādu piedziņas pakalpojumu sniedzēju iesūtītajās vēstulēs lietoto terminoloģiju (līgumsods/nokavējuma procenti un procentu parāds) ir meklējama Jūsu un kreditora starpā noslēgtajā aizdevuma līgumā. Tātad aizdevuma līgumā piešķirtais aizdevums būtu definējams kā pamatparāds (neatmaksātā summa), procenti (maksa par aizdevuma lietošanu) un līgumsods (līgumā paredzēto saistību nepildīšanas rezultātā aprēķinātā summa).

Izanalizējot savu aizdevuma līgumu, Jūs varēsiet saprast, vai aprēķinātā summa 569,15 EUR ir līgumsods vai nokavējuma procenti. Saskaņā ar Civillikuma 1716. pantu līgumsoda apmērs nedrīkst pārsniegt 10% no pamatparāda summas, savukārt saskaņā ar Patērētāju aizsardzības centra izstrādātajām un apstiprinātajām “Vadlīnijām par nokavējumu procentu un līgumsoda piemērošanu ar patērētajiem noslēgtajos līgumos” kavējumu procentu apmērs nedrīkst pārsniegt aizdevuma pamatsummu.

Kā tas pirmšķietami izriet no jautājuma (un atspoguļotajām summām), kreditors (un attiecīgi arī parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs) ir aprēķinājis kavējumu procentus, kas ir sasnieguši pamatparāda apmēru.

Par piedziņas izdevumiem 7,00 EUR apmērā paskaidrojam, ka izdevumus, kas saistīti ar parādu atgūšanas procesu, nosaka Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”, kuru 2. panta 2.1. punkts nosaka: par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā var piedzīt ne vairāk kā septiņus eiro.

Tādējādi parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēja prasījums ir pamatots (7,00 EUR apmērā).

Atbildot uz jautājumu, kā Jūs varat tikt galā ar šādiem milzīgiem procentiem, paskaidrojam, ka Jums ir tiesības vērsties pie parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzēja ar lūgumu slēgt vienošanos par parāda atmaksu (sadalīšanu termiņos).

Par kopējās piedzenamās summas pieaugumu (“piemēram, pagājušajā mēnesī parāda kopsumma bija 1142,86 EUR, tagad tā ir 1145,30 EUR”) paskaidrojam, ka šajā jautājumā Jums ir jāvēršas pie parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēja ar lūgumu precizēt (pamatot) piedzenamās summas apmēru. Iespējams, minētais pieaugums ir saistīts ar likumisko (6%) pieaugumu Civillikuma 1765. panta izpratnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas