E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18752
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesības pieprasīt Latvijas vecuma pensiju par darba gadiem Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2019
Irēna

Vai personai ir tiesības saņemt vecuma pensiju, ja viņa no 1991. gada dzīvo Vācijā? Strādāts ir padomju Latvijas laikā. Pensijas vecums ir jau pienācis. Vai tagad ir obligāti jādzīvo Latvijā, lai saņemtu pensiju par nostrādātajiem gadiem?

A
atbild:
08. janvārī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Personām, kas dzīvo Eiropas Savienībā, ir tiesības pieprasīt Latvijas vecuma pensiju par nostrādātajiem gadiem Latvijā, ja ir sasniegts Latvijā noteiktais pensionēšanās vecums un uzkrāts pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs.

2020. gadā tiesības uz Latvijas vecuma pensiju ir personām, kuras sasniegušas 63 gadu un deviņu mēnešu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem. 2019. gadā vecuma pensijas piešķiršanai noteiktais vecums – 63 gadi un seši mēneši. Ja personas uzkrātais Latvijas apdrošināšanas stāžs nav pietiekams, lai rastos tiesības uz pensiju, bet persona ir uzkrājusi apdrošināšanas periodus arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un tos ir apstiprinājusi attiecīgās valsts kompetentā iestāde, tiesības uz pensiju var noteikt pēc apdrošināšanas periodu summēšanas, tomēr vecuma pensija tiek aprēķināta tikai par Latvijas apdrošināšanas stāžu. Jāņem vērā, ka Latvijas apdrošināšanas stāžā netiek ieskaitīti periodi, kuri laika ziņā sakrīt ar citā valstī uzkrātajiem apdrošināšanas periodiem.

Iesniegums Latvijas pensijas piešķiršanai un apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti (darba grāmatiņa, kolhoznieka darba grāmatiņa, dokuments, kas apliecina mācības augstākajā mācību iestādē vai citā mācību iestādē pēc vidējās izglītības iegūšanas, arhīva izziņas u. c.) jāiesniedz pastāvīgās dzīvesvietas valsts kompetentajā iestādē, kas dokumentus pārsūtīs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA).

Detalizētāku informāciju par apdrošināšanas stāžam pielīdzināmajiem periodiem var iegūt VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas