E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18627
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Administratīvi sodītai personai ir tiesības iepazīties ar visiem lietas materiāliem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2019
Erlands

Labdien! Man pa nakti ir uzlikts sods par automašīnas novietošanu neatļautā vietā nav 3 m no nepārtrauktās līnijas , tomēr, izmērot ar mērlenti, pārliecinājos, ka ir 2,9 m. To pēc acumēra noteikt nav iespējams, jo patiešām izskatās, ka ir 3 m, turklāt papildus visas ielas garumā ir novietotas vēl vairākas automašīnas, kas stāv identiski un, iespējams, pat tuvāk nepārtrauktajai līnijai, tomēr sods ir ticis tikai man. Vai šādā situācijā 40 eiro sods ir samērīgs? Un kā man būtu jārīkojas, lai pārliecinātos, ka ceļu policists patiešām ir veicis mērījumus?

A
atbild:
02. decembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 260. panta otro daļu personai, kuru sauc pie administratīvās atbildības, ir tiesības kā personiski, tā ar aizstāvja palīdzību iepazīties ar visiem lietas materiāliem, izdarīt no tiem izrakstus, norakstus un izgatavot kopijas, piedalīties lietas izskatīšanā, sniegt paskaidrojumus, izteikt lūgumus, kā arī pārsūdzēt lietā pieņemto lēmumu.

Proti, ja Jums interesē, kādus mērījumus policijas darbinieks veicis, Jums ir tiesības iepazīties ar tiem. Vienlaikus minētais pants ļauj Jums izteikt lūgumus, piemēram, lūgt paskaidrot, kāpēc sods ir uzlikts tikai Jūsu nepareizi novietotajam transportlīdzeklim.

Tāpat Jums ir tiesības administratīvo lēmumu pārsūdzēt. LAPK paredz, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt augstākā iestādē persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, savukārt, ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā. Saskaņā ar LAPK 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana.

Pārsūdzot lēmumu par administratīvā soda piemērošanu, jānorāda, kā ir izpaudusies lēmuma par soda uzlikšanu nepareizība (piemēram, norādīt to, kādēļ transportlīdzekļa īpašnieks nevarēja ievērot noteikumus). Jāņem vērā, ka attiecīgajā lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt gan augstākā iestādē, gan rajona (pilsētas) tiesā 10 darba dienu laikā no pilna lēmuma paziņošanas dienas. Vienlaikus norādām, ka visai nepieciešamajai informācijai par pārsūdzēšanas iespējām (kā, kur, cik ilgā laikā) jābūt norādītai lēmumā, kuru saņēmāt (tajā pašā, kur norādīts sods 40 eiro apmērā).

LAPK 149.10 panta piektās daļas 6. punkts par stāvēšanu vietās, kurās attālums starp brauktuves nepārtraukto ceļa apzīmējuma līniju, sadalošo joslu vai pretējo brauktuves malu un apturētu transportlīdzekli ir mazāks par 3 metriem, paredz naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā.

Vienlaikus jānorāda, ka administratīvajā procesā piemēro vispārējos tiesību principus, kuri būtu jāievēro arī administratīvo pārkāpumu procesā. Proti, viens no šiem vispārējo tiesību principiem ir vienlīdzības princips, kas noteikts Administratīvā procesa likuma 6. pantā: “Pastāvot vienādiem faktiskajiem un tiesiskajiem lietas apstākļiem, iestāde un tiesa pieņem vienādus lēmumus (pastāvot atšķirīgiem faktiskajiem vai tiesiskajiem lietas apstākļiem, – atšķirīgus lēmumus) neatkarīgi no administratīvā procesa dalībnieku dzimuma, vecuma, rases, ādas krāsas, valodas, reliģiskās pārliecības, politiskajiem vai citiem uzskatiem, sociālās izcelšanās, tautības, izglītības, sociālā un mantiskā stāvokļa, nodarbošanās veida un citiem apstākļiem.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas