E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18520
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

MUN maksātāja statusu maina vai zaudē ar nākamo taksācijas gadu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2019
Ingmārs

Vai mikrouzņēmuma (SIA ar pamatkapitālu 5 EUR) īpašniekam un valdes loceklim ir obligāti jābūt arī šī paša mikrouzņēmuma darbiniekam, un vai mikrouzņēmums var būt bez neviena darbinieka? Konkrētā situācija: firmas īpašnieks un valdes loceklis paralēli saņem ikmēneša atalgojumu citā uzņēmumā. Mikrouzņēmumā saimnieciskā darbība šobrīd nenotiek, citu darbinieku tajā nav, apgrozījuma nav, līdz ar to arī algas netiek maksātas. Tādēļ valdes loceklim ir vēlme EDS sistēmā, izmantojot kodu 25 (mikrouzņēmuma darbinieka statusa zaudēšana), izstāties no MU, deklarēt par savu galveno ienākumu gūšanas vietu citu uzņēmumu, lai tādējādi varētu saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par personām, kas ir viņa apgādībā.

A
atbild:
22. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks. Tas noteikts Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Līdz ar to, kamēr Jūs esat MU īpašnieks, pēc likuma – vienlaikus arī darbinieks, nevarat saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus darba ienākumiem citā uzņēmumā, kurš maksā vispārējos darbaspēka nodokļus.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs var mainīt statusu un kļūt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju ar nākamā gada 1. janvāri, līdz 15. decembrim iesniedzot iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestā.

Lai varētu saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, SIA ir jālikvidē vai jāmaina izraudzītais mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss un jākļūst par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju.

Lai SIA kļūtu par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju ar 2020. gada 1. janvāri, šogad līdz 15. decembrim VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā ir jāiesniedz iesniegums par atteikšanos no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa.

Mikrouzņēmumu nodokļa likums paredz vairākus nosacījumus, kurus neizpildot šī nodokļa maksātāja statuss tiek zaudēts. Tas notiek arī tad, ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam taksācijas periodā nav apgrozījuma (šo nosacījumu nepiemēro, ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ir reģistrēts pēc taksācijas gada pirmā ceturkšņa); ja mikrouzņēmums ir reģistrēts kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, sākot ar pirmstaksācijas perioda otro ceturksni, un tam nav apgrozījuma pirmstaksācijas periodā un taksācijas periodā.

Vēl jāpiebilst, ka MUN maksātājam ir jāiemaksā budžetā 50 eiro nodoklis, ja gadā apgrozījuma nav bijis. Arī tas noteikts likumā.

Par nodokļu maksāšanas režīma izmaiņām savā individuālajā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Lai informācijas apmaiņa būtu konkrēta, jāizmanto EDS sadaļa “Sarakste ar VID”.

Vēl jāsaprot, ka MUN maksātāja statusa zaudēšana nenozīmē, ka automātiski tiek slēgts uzņēmums. Tā ir īpašnieka (SIA dalībnieka) atbildība. Ja interesējaties par uzņēmuma likvidāciju, informācija par mazkapitāla SIA likvidāciju ir atrodama Uzņēmumu reģistra mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas