E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18496
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja saslimst īsi pirms darba attiecību izbeigšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2019
Regīna Kristina

Labdien! Darba līgums beidzas 31.10.2019., bet ar 29.10.2019. man ir slimības lapa. Kā tiks apmaksāta slimības lapa A un B?

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecības var tikt izbeigtas gan uz uzteikuma pamata, gan pusēm vienojoties, gan terminēta darba līguma gadījumā.

Ja darba attiecību izbeigšanai pamatojums ir uzteikums un darbinieks vēlas uzteikuma termiņu par slimības laiku pagarināt, viņam obligāti par to rakstveidā jāinformē darba devējs, kuram tad būs pienākums apmaksāt slimības lapu A par tām slimības dienām, kas ietilpst darba attiecību izbeigšanas termiņā, par ko ir bijusi vienošanās pirms saslimšanas.

Taču, ja šādā situācijā darba devēju neinformē, darba attiecības tiek izbeigtas iepriekš paredzētās vienošanās ietvaros un slimības lapa A netiek apmaksāta.

Ja par darba attiecību izbeigšanu puses ir panākušas vienošanos, tad parasti tiek sagatavots vienošanās teksts un tajā ir norādīts datums, kad darba attiecības izbeigsies.

Ja darbinieks, kurš parakstījis vienošanos, īsi pirms darba attiecību izbeigšanas dienas saslimis un ir noformēta slimības lapa, noslēgtā vienošanās neparedz iespēju to pagarināt par slimības laiku, kā tas ir uzteikuma gadījumā. Tas nozīmē, ka darba attiecības izbeigsies vienošanās norādītajā datumā.

Arī situācijā, ja bijis noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, tas beigsies līgumā norādītajā termiņā un pagarināt līguma darbības termiņu par slimības laiku nebūs iespējams.

Samaksa par A lapu (līdz desmit slimības dienām saskaņā ar likuma Par maternitātes un slimību apdrošināšana 36. pantā noteikto kārtību) ir darba devēja kompetence periodā līdz darba attiecību pēdējai dienai. Piemēram, ja darbiniekam izsniedza A lapu 2 dienas pirms darba attiecību pēdējās dienas, tad darba devējam saistoša ir apmaksa par 2 dienām, ievērojot likuma normas.

Ja slimība turpinās un tiek izsniegta B lapa, to no 11. slimības dienas apmaksās VSAA periodā līdz 30 slimības dienām, sākot ar dienu pēc darba attiecību izbeigšanas.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas