E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18484
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā tiek aprēķināta piemaksa par papildu darbu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2019
Jānis

Labdien! Darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, divas dienas strādā, divas ir brīvas. Darba laiks (neskaitot pārtraukumus) ir 11 stundas. Ar iestādes vadītāja rīkojumu darbiniekam tika noteikta piemaksa 30% no mēnešalgas par vakanta amata pienākumu pildīšanu 2019. gada 20. oktobrī (svētdiena) un 21. oktobrī (pirmdiena). Darbiniekam piemaksa tika izmaksāta par vienu dienu (21. oktobri), 8 stundām. Grāmatvedība skaidroja, ka summētais darba laiks tiek pielīdzināts normālajam darba laikam, tāpēc piemaksa tiek rēķināta par kalendārajām darba dienām (8 stundas). Taču reāli darbinieks darbu veica divas dienas, arī svētdienā, 11 stundas katru dienu. Vai grāmatvedība ir rīkojusies tiesiski, darbiniekam samaksājot 30% piemaksu par 8 stundām, nevis par 22 stundām?

A
atbild:
12. novembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Ja summētā darba laika organizācija ir nosakāma pēc normālā darba laika, tad līdz ar to uz summēto darba laiku attiecas mēneša normālā darba laika stundu daudzums. 

Tomēr nedrīkst aizmirst, ka summētā darba laika organizācija nosakāma tad, ja nav iespējams ievērot darbiniekam nolīgto normālo dienas vai nedēļas darba laiku. Tātad ir pieļaujams, ka darbinieks strādā vairāk nekā 8 stundas dienā un vairāk nekā 40 stundas nedēļā (summētā darba laika ietvaros strādā ne vairāk kā 56 stundas nedēļā).

Ja darbiniekam ir nolīgts summētais darba laiks un šī nolīgtā darba laika ietvaros saskaņā ar darba grafiku darbinieks pilda vakanta amata pienākumus, tad darbiniekam ir tiesības saņemt piemaksu par vakanta amata pienākumu pildīšanu attiecīgajā darba dienā noteiktā darba laika ietvaros, t. i., ja darbinieks strādāja divas darba dienas, katrā no tām 11 stundas, tad arī par šīm stundām ir aprēķināma un izmaksājama piemaksa, ja rīkojumā par piemaksas noteikšanu nebija noteikts cits laiks papildu pienākumu veikšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas