E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18438
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja, noslēdzot laulību Kiprā, tiek mainīts uzvārds

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2019
Marta

Labdien! Mana un topošā vīra laulība tiks noslēgta 15.11.2019. Kiprā. Pēc tam dodamies uz Latviju, lai nodotu datus PMLP par noslēgto laulību. Kas jādara, lai nomainītu uzvārdu, kādi dokumenti un kur ir jāiesniedz?

A
atbild:
08. novembrī, 2019
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Linda Ņikona
LV portāls

Ja pēc laulības noslēgšanas tiek mainīts uzvārds, Latvijā tiek piemērots Personu apliecinošu dokumentu likums un Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi).

Personu apliecinošu dokumentu likuma 15. pantā uzskaitīti personu apliecinoša dokumenta lietošanas ierobežojumi, arī noteikts, ka aizliegts lietot dokumentu, kas kļuvis lietošanai nederīgs. Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. pantā ir paredzēti nosacījumi, kuriem iestājoties personu apliecinošs dokuments kļūst lietošanai nederīgs (likuma 16. panta pirmās daļas 1. punktā noteikts, ka personu apliecinošs dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījies personas uzvārds). Vienlaikus MK noteikumu 33.2. apakšpunktā noteikts: ja personai mainījies uzvārds, iesniegums jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai jāiesniedz trīsdesmit dienu laikā no nosacījuma iestāšanās.

Tātad, ja pēc laulības noslēgšanas tiek mainīts uzvārds, personu apliecinošs dokuments kļūst lietošanai nederīgs (arī ceļošanai) un tas trīsdesmit dienu laikā ir jānomaina.

Pieteikties iesniegt dokumentus jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai varat:

Ātrākais laiks, kādā varat saņemt jaunu personu apliecinošu dokumentu pēc dokumentu iesniegšanas klātienē PMLP teritoriālajā nodaļā, ir divas darba dienas.

Ārvalstīs pastāvīgi dzīvojošie Latvijas valstspiederīgie personu apliecinošu dokumentu var nomainīt Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā iestādē ārvalstī pēc iepriekšēja pieraksta.

Vienlaikus norādām, ka LV portāla rīcībā nav informācijas par izceļošanas kārtību no Kipras, to nosaka konkrētās valsts normatīvie akti. Tāpēc Jums būtu jānoskaidro, vai no Kipras varēsiet atceļot uz Latviju, ja pēc laulības noslēgšanas mainīsiet uzvārdu uzreiz.

Tā kā personu apliecinošu dokumentu izsniegšana ir PMLP kompetencē, lai noskaidrotu papildu jautājumus par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, termiņiem un valsts nodevas apmēriem, aicinām vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (Čiekurkalna 1. līnijā 1, k-3, tālrunis: 8300, e-pasts: pmlp@pmlp.gov.lv).

Savukārt atbildes uz jautājumiem par robežšķērsošanas kārtību var saņemt, zvanot uz Valsts robežsardzes Galveno pārvaldi pa tālruni 67075616 vai rakstot uz e-pastu: robezsardze@rs.gov.lv.

Vienlaikus LV portāls vērš uzmanību, ka, stājoties laulībā, persona var izvēlēties, vai mainīt uzvārdu laulības noslēgšanas dienā vai arī vēlāk. Uzvārda maiņas procedūra vēlāk jau pēc laulībām izklāstīta Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā. Uzvārda maiņai nepieciešamie dokumenti norādīti minētā likuma 5. pantā. Taču, mainot uzvārdu vēlāk, jārēķinās ar to, ka būs jāmaksā valsts nodeva 71,14 eiro apmērā.

Papildu informāciju par uzvārda maiņu vēlāk var meklēt Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas