E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18220
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Laulāto manta, kas par kopīgiem līdzekļiem iegūta pirms laulības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2019
Ilze

Labdien! Situācija ir šāda – pirms laulības noslēgšanas uz vīra vārda tika iegādāts nekustamais īpašums (ar bankas kredīta palīdzību). Pāris gadu pēc laulībām kredīts tika atmaksāts. Vai šis īpašums ir laulāto kopīgā manta vai arī tikai vīra atsevišķā manta? Ja atsevišķā, tad kādi ir risinājumi, lai īpašums tomēr būtu kopīgs (jo tajā tika ieguldīti kopīgi naudas līdzekļi)? Vai ir iespējams noslēgt laulības līgumu, vienojoties tikai par šo konkrēto īpašumu, t. i., neslēdzot līgumu par visas mantas kopību vai šķirtību? Jo, ja slēdz līgumu par mantas kopību, tad arī iegūtais mantojums ir kopīgs, tas nav katra atsevišķa manta, vai ne? Un es nevēlētos slēgt līgumu par visas mantas šķirtību.

A
atbild:
04. novembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja īpašums ir iegādāts pirms laulības noslēgšanas un reģistrēts vienīgi uz vīra vārda, tad atbilstoši Civillikuma 91. pantam manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības, ir uzskatāma par viņa atsevišķo mantu. Tas nozīmē, ka kopīgā nekustamā īpašuma daļa, iespējams, ir vienīgi tā, kuru nomaksājāt pēc stāšanās laulībā, bet tikai gadījumā, ja var konstatēt, ka nekustamā īpašuma kredīts šajā daļā ir nomaksāts tā, ka konstatējams 89. panta 2. daļā ietvertais kritērijs: viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Nekustamais īpašums ir nostiprināts uz viena laulātā vārda, līdz ar to arī attiecībā pret trešajām personām īpašums ir tikai atsevišķā manta.

Laulātā atsevišķo mantu nevar padarīt par laulāto kopīgo mantu tikai ar laulības līguma noslēgšanu. Civillikuma 124. pantā noteikts: ja laulības līgumā noteikta laulāto mantas kopība, viņiem pirms laulības piederējusī, kā arī laulības laikā iegūtā manta, izņemot atsevišķo (125. pants), ir apvienota vienā kopīgā nedalāmā masā, kura laulības laikā nepieder nevienam laulātajam atsevišķā daļā, varēsiet ar to kopīgi rīkoties. Ja noslēgsiet līgumu par visas mantas kopību, tas nenozīmē, ka īpašums šķiršanās, mantojuma vai parādu piedziņas gadījumā būs jūsu abu īpašums un tas pilnībā piederēs jums abiem.

Ja vēlaties ar kādu personu kopīgu lietu, tad nav pat jābūt laulībā, jo var pārdot pusi lietas kopīpašuma tiesību. Līdz ar to Jūsu iecerēto rezultātu ir iespējams panākt, nevis slēdzot laulības līgumu, bet gan atdāvinot daļu īpašuma Jums. Ja māja pieder jums kopīpašumā, tad atbilstoši Civillikuma 1067. pantam īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība. Ja vēlaties, lai jums māja pieder arī vienādās daļās, tad ir jāatdāvina puse mājas domājamās daļas.

Mantojums atbilstoši Civillikuma 91. daļas 3. punktam būs laulātā atsevišķā manta arī pēc laulības līguma noslēgšanas.

Latvijā atbilstoši Civillikuma 116. pantam nav iespējams noslēgt laulības līgumu tikai par kādu vienu priekšmetu – ar laulības līgumu laulāto likumisko mantisko attiecību vietā var noteikt visas laulāto mantas šķirtību vai visas laulāto mantas kopību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas