E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17966
Lasīšanai: 2 minūtes

Donoram gadā pienākas piecas apmaksātas brīvdienas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Stella

Labdien! Strādāju summētā darba laika darbu. Dienā, kad man pēc pamata grafika bija paredzēta brīvdiena, es paņēmu maiņu. Taču tad es tajā dienā paņēmu donora brīvdienu. Darba devējs atsakās apmaksāt šo dienu, pamatojoties uz to, ka pēc pamata grafika man maiņas nebija. Vai tas ir pareizi?
Likumā par donora brīvdienu esmu izlasījusi: darba devējs apmaksā līdz 5 šādām dienām kalendāra gadā, ja puses nav vienojušās vai, piemēram, darba koplīgumā noteikušas lielāku apmaksāto atpūtas dienu skaitu.

A
atbild:
16. septembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 74. panta sesto daļu darba devējam darbiniekam, kurš ārstniecības iestādē nodod asinis vai asins komponentus, jāpiešķir atpūtas diena. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksāto dienu skaits.

No sniegtās informācijas nav iespējams precīzi konstatēt dienas, kura sākotnējā grafikā tika plānota kā brīvdiena, statusu. Ja darba devējs nav saskaņā ar Darba likuma 74. panta trešo daļu darbiniekam izmaksājis atlīdzību, minētā diena konkrētajā gadījumā nebūtu uzskatāma par darbiniekam piešķirto atpūtas dienu par nodotajām asinām.

Darbiniekam ir tiesības par katru reizi, kad ir nodotas asinis vai asins komponenti, izmantot apmaksātu atpūtu, proti, piecas apmaksātas dienas kalendāra darba gada laikā.

Jūsu sniegtā informācija liecina, ka ir izmantotas divas apmaksātas atpūtas dienas, tādējādi ir tiesības izmantot vēl trīs atpūtas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas