E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17963
Lasīšanai: 4 minūtes
1
41
1
41

Sola, bet neatdod parādu. Kā risināt situāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Madara

Sveiki! Pirms gada aizdevu draudzenei 2000 eiro, bija mutiska vienošanās, bez aizdevuma līguma. Līdz šim ir bijuši tikai solījumi par parāda atdošanu, bet reālas darbības nav bijušas. Norunātie termiņi regulāri tiek pārcelti, un tiek melots par pārcelšanas iemesliem. Man ir tikai sarakstes sociālajos tīklos un SMS sarunas, kas apliecina parāda esamību. Vai tāda veida sarakstes var būt pietiekamas, lai vērstos kādās iestādēs un mēģinātu atgūt parādu? Kā man būtu labāk rīkoties tālāk?

A
atbild:
11. septembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Aizdevuma līgums ir konsensuāls līgums, šāds līgums ir spēkā ar naudas aizdošanu (Civillikuma 1934. pants). Sadzīvisks un nepareizs ir uzskats, ka līgums ir tikai tas, kas sastādīts rakstveidā. Kaut arī noteikta veida līgumi ir spēkā tikai ar to noslēgšanu rakstveidā un darījuma spēkā esamība atkarībā no tā noslēgšanas formas ir plašs temats, tomēr līgums atbilstoši Civillikuma 1511. pantam pēc savas būtības ir vienošanās starp personām.

Lai varētu veikt parāda piedziņu tiesā civiltiesiskā kārtībā, atbilstoši Civilprocesa likuma 93. panta 1.daļai jāpierāda tie fakti, uz kuriem balstāt savus prasījumus. Tātad ir nepieciešami pierādījumi, ka nauda ir aizdota. Ja parādnieks ir pretimnākošs un sola atdot, tad samērā viegli šādu pierādījumu iegūt, palūdzot nostiprināt šo faktu rakstveidā (kvīts), tomēr, ja persona nevēlas izsniegt kvīti, jo ir naudu jau saņēmusi un izvairās no atdošanas, arī bez rakstiska apstiprinājuma var iesniegt tiesai jebkādus citus pierādījumus, kā to nosaka Civillikuma 1838. pants:

  • pierādīt samaksu var ar visiem atļautiem pierādījuma līdzekļiem, bet sevišķi ar rakstisku apliecinājumu jeb kvīti; samaksas saņēmējs nedrīkst atteikties to izdot parādniekam.

Iespējams, šajā gadījumā pret Jums ir pastrādāts noziedzīgs nodarījums, par kuru paredzēta atbildība Krimināllikuma 177. pantā, – krāpšana. Latvijā pastāv ļoti daudz krāpšanas gadījumu, kad personas tiek sauktas pie atbildības. Kriminālprocesā pierādīšanas pienākums ir valstij, Jums tas jādara tikai iespēju robežās, ja varat palīdzēt ar pierādījumiem. Lai pierādītu, ka nauda ir izkrāpta, nevis persona to ir aizņēmusies un nespēj atdot, policijai ir jāpierāda, ka persona naudu ieguvusi ļaunprātīgi, izmantojot uzticēšanos vai ar viltu. Citiem vārdiem sakot, tas nozīmē, ka, nepastāvot šim maldināšanas vai uzticēšanās apstāklim, Jūs naudu nebūtu aizdevusi. Vieglāk krāpšanas faktu var pierādīt, ja

  • persona ir naudu aizņēmusies no vairākām personām;
  • to nav izlietojusi cēlam mērķim, kuram to aizņēmās;
  • persona jau no sākuma apzinājusies, ka neatdos naudu;
  • melo par atdošanu un iemesliem, kāpēc nav iespējams atdot;
  • nav veikusi nevienu maksājumu, lai atdotu šo naudu;
  • ir izdarītas citas krāpšanai raksturīgas darbības.

Ja jums ir pamatotas aizdomas, ka pret Jums, aizņemoties šo naudu, ir pastrādāts noziedzīgs nodarījums, Jūs varat vērsties ar iesniegumu policijā. Vēl joprojām Latvijā pastāv padomju laiku prakse un policijas amatpersonas nezināmu iemeslu dēļ vēlas atrunāt iedzīvotājus iesniegt iesniegumus par kriminālprocesa uzsākšanu, ja – pēc viņu subjektīvā viedokļa – lieta ir nenozīmīga vai tāpat netiks atrisināta.

Arī Jūsu gadījumā var saskatīt risku, ka policijas amatpersonas nevēlēsies pieņemt iesniegumu, ja nolemsiet vērsties policijā, lai aizsargātu savas tiesiskās intereses.

Pēc būtības policijas amatpersonas nedrīkst Jūs atrunāt rakstīt iesniegumu. Arī policijas atteikums uzsākt kriminālprocesu ir jānoformē rakstiski, lai to nepieciešamības gadījumā var pārsūdzēt.

Labs saturs
41
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas