E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17952
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Nekustamā īpašuma nodokļa likmes nosaka valsts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2019
Dace

Jau 25 gadus dzīvoju denacionalizētā pārpirktā mājā (uz īres līguma pamata). Pārpircējs “vecos īrniekus” izmetis. Esam palikuši trīs. Tālāk šos dzīvokļus pārdeva. Man Īres valdē teica, ka NĪN var atšķirties īrniekam un dzīvokļu īpašniekiem (līdzīpašniekiem), un mājas īpašniekam, kas māju nopirka ar visiem īrniekiem. Vai tā ir? Ja tā ir taisnība, lūdzu to pamatot un paskaidrot ar likumiem. Vai tomēr 1 m2 zemes un 1 m2 ēkas visiem maksā vienādi – un nodoklis tiek aprēķināts atbilstoši aizņemtajai (izīrētajai) dzīvokļa platībai? Vai man kā īrniecei Rīgā jāmaksā sešas reizes lielāks NĪN procents, nekā man šobrīd pieprasa īzīrētājs?

A
atbild:
27. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja runa tiešām ir par nekustamā īpašuma nodokli, tad tā likmes valsts nosaka ar likumu un pašvaldība saistošajos noteikumos konkrētām situācijām var noteikt nodokļa likmi līdz valsts likumā maksimāli paredzētajai. Nekāda saimnieku vai īpašnieku patvaļa šajā ziņā nav iespējama, šis nodoklis ienāk pašvaldības budžetā, nevis īpašnieka kabatā.

Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” nosaka:

  • zemei nodoklis ir 1,5%;
  • dzīvojamām mājām, dzīvokļiem:
  1. a) 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 eiro;
  2. b) 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915 eiro, bet nepārsniedz 106 715 eiro,
  3. c) 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 eiro.


Likumā noteiktos atsevišķos gadījumos likme var būt 1,5% un 3%. Piemēram, mājokļiem noteiktās likmes 0,2%–0,4%–0,6% piemērojamas komersanta īpašumā esošiem objektiem, ja tie ir izīrēti dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā. Savukārt 1,5% likme piemērojama komersanta īpašumā esošiem objektiem, ja īres tiesības uz šiem objektiem nav nostiprinātas zemesgrāmatā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” detalizētāk nosaka nodokļa piemērošanu – likmes noteikšanai ir paredzēts arī deklarēšanās kritērijs.

Līdz ar to iespējams, ka daudzdzīvokļu mājā, kurā ir gan privātpersonu, gan komersantu dzīvokļi, gan īres dzīvokļi, nodokļa likmes varētu atšķirties.

NĪN aprēķināšanu, maksāšanas paziņojumu sagatavošanu, nosūtīšanu un iekasēšanu veic Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde, kuras mājaslapā var uzzināt informāciju par nekustamā īpašuma nodokli. Turpat uzskaitītas dažādas saziņas iespējas: var sazināties pa bezmaksas tālruni (80000850), elektroniski (pip@riga.lv) vai klātienē (Terēzes ielā 5) u. c.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas