E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17942
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu maksājumi jāveic spriedumā noteiktajā kārtībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2019
Ilga

Bērna tēvam ir tiesas spriedums par alimentu maksāšanu, kurā noteikta konkrēta summa, kas jāpārskaita uz norādīto kontu norādītajā laikā. Bērna tēvs jau pusgadu neveic pārskaitījumus, bet šī pusgada laikā ir iedevis skaidrā naudā apmēram 10% no šībrīža parāda summas. Vai, vēršoties pie tiesu izpildītāja, parāda summu skaitīt, ņemot vērā bankas izdrukas un skaidrā naudā iedoto summu, vai arī šos maksājumus traktēt kā papildu dāvinājumu, nevis alimentus?

A
atbild:
03. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, tas ir obligāts un izpildāms, un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā. Tas nozīmē: ja tiesas spriedumā ir noteikts ne tikai uzturlīdzekļu apmērs, bet arī maksājumu veikšanas kārtība, tā ir precīzi izpildāma.

Tomēr šis nav arī tik skaidri vērtējams jautājums. Ņemot vērā dažādus personiskus apsvērumus, piedzinējs var arī atteikties piedzīt parādnieka jau samaksāto summu. Vienlaikus piedzinējam ir arī pamats tomēr uzskatīt, ka parādnieka maksātās summas nav tiesas noteikto uzturlīdzekļu daļa. “Jebkurā gadījumā, ja starp pusēm pastāv strīds, parādniekam ir jāspēj pierādīt savi apgalvojumi par veiktajiem maksājumiem. Pretējā gadījumā viņa papildu, ārpuskārtas vai citus maksājumus, ciktāl tie vispār ir pierādāmi, var interpretēt, piemēram, kā dāvanu bērnam,” LV portālam skaidroja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes izpilddirektore Guna Berlande.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas