E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17837
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Abiem vecākiem jāapgādā katrs no trim bērniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2019
Anda

Labdien! Esam šķīrušies vairāk nekā divus gadus. Man ir trīs bērni, un līdz šim bērnu tēvs maksāja alimentus par trim bērniem, bet ar septembri lielais dēls dzīvos pie tēva. Vēlos zināt, vai alimentus tēvs ir tiesīgs maksāt tikai par vienu bērnu vai par abiem (kuri atrodas pie manis).

A
atbild:
06. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, kā līdz šim risināts uzturlīdzekļu jautājums. Piemēram, ja pienākums maksāt regulārus uzturlīdzekļu maksājumus ir noteikts ar tiesas spriedumu vai vienošanos, kas noslēgta kā notariāls akts, noteiktā uzturlīdzekļu maksāšana ir precīzi jāievēro, kamēr netiek pārsūdzēts spriedums vai noslēgta jauna vienošanās, atceļot iepriekšējo.

Savukārt, ja uzturlīdzekļi tika maksāti brīvprātīgi, vecākiem arī turpmāk būtu vēlams pašiem vienoties  par to, kā viņi īstenos savu kopīgo bērnu aprūpi jaunajā situācijā. Likumdevējs ir noteicis vispārīgus principus, bet neregulē katru individuālu gadījumu.

Atbilstoši Civillikuma 177. pantā noteiktajam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vienlīdzīgas abu vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, Civillikuma 178. panta otrā daļa paredz, ka vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Vienlaikus Civillikuma 179. pantā ir noteikts vecāku pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt katru savu bērnu. Arī šis pienākums nebeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Lai kāds no vecākiem nevarētu pateikt, ka līdzekļu viņam nav un tāpēc uzturlīdzekļus nemaksās, Civillikuma 179. panta piektajā daļā ir noteikts katra vecāka pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā neatkarīgi no bērnu skaita, spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Normatīvajos aktos nav precizēts, kā rīkoties, ja divi no trim bērniem dzīvo pie mātes, bet viens – pie tēva. Tomēr tas nemaina lietas būtību – šajā situācijā katram vecākam ir pienākums gādāt par trim bērniem neatkarīgi no tā, pie kura vecāka tie dzīvo.  

Ja panākt abām pusēm pieņemamu vienošanos nav iespējams, strīds par uzturlīdzekļiem ir jāizšķir tiesā vai vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā (tas atkarīgs no piedzenamo uzturlīdzekļu apmēra). Praksē ir gadījumi, kad šādās situācijās pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir noteikts abiem vecākiem un, izpildot divus atsevišķus tiesas spriedumus vai fonda administrācijas lēmumus, gan tēvs, gan māte apmainās ar ikmēneša naudas pārskaitījumiem to bērnu uzturam, kas dzīvo pie otra vecāka.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas