E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17773
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Kā iesniegt videoierakstus kompetentajām iestādēm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2019
Ilze

Man ir jautājums par Fizisko personas datu apstrādes likumu saistībā ar videonovērošanu. Vai ir kādi norādījumi, kādā veidā ir iespējams iesniegt videoierakstus kompetentajām iestādēm (policijai, apdrošināšanas kompānijām u. c), lai noskaidrotu atbildīgo/vainīgo kādā kriminālajā vai administratīvajā pārkāpumā?

A
atbild:
15. augustā, 2019

Personas datu apstrādes pamatprincipus Latvijā, tāpat kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Tā kā jautājumā ir iekļauti divi dažādi datu apstrādes tiesiskie aspekti, jānodala datu apstrāde kompetento iestāžu darbības jomā (kriminālprocesa ietvaros un administratīva procesa ietvaros) un apdrošināšanas darbības jomā.

Tādējādi, ja jautājums ir par datu kopijas izsniegšanu kompetentajām iestādēm saistībā ar šo iestāžu pieprasījumu, tad regulu nepiemēro saskaņā ar 2. panta 2. punkta d) apakšpunktu: šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, ko veic kompetentās iestādes, lai novērstu, izmeklētu, atklātu noziedzīgus nodarījumus vai sauktu pie atbildības par tiem, vai izpildītu kriminālsodus, arī pasargātu no draudiem sabiedriskajai drošībai un tos novērstu. Personas datu apstrādes tiesiskos priekšnosacījumus kriminālprocesā un administratīvajā procesā reglamentē likums Par fizisko personu datu apstrādi kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, kura 4. pantā noteikti personas datu apstrādes pamatprincipi. Plašāk par šī likuma normu piemērošanu un specifiku Jūs varat izlasīt LV portāla rakstā “Jauns likums personas datu apstrādei kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā”. 

Arī Eiropas Savienībā, apzinoties būtiskās atšķirības, kas pastāv starp personas datu apstrādi tiesībsargājošās iestādēs un personas datu apstrādi citos nolūkos, ir izstrādāts atsevišķs tiesību akts – t. s. Policijas direktīva.

Izņēmumi no pārziņa pienākumiem, tajā skaitā tiesības ierobežot datu subjekta tiesības, arvien tiek noteikti speciālajās tiesību normās. 

Tādējādi, saņemot kompetentās iestādes pieprasījumu par pierādījumu nodrošināšanu, Jums saskaņā ar speciālo tiesību normu prasībā ir jānodrošina kompetentā iestāde ar minēto informāciju (piemēram, videoierakstu). Minētie dati ir jānodrošina mašīnlasāmā veidā (t. i., tādā veidā un formātā, kādā Jums tie ir fiksēti).

Attiecībā uz datu (videoieraksta) izsniegšanu apdrošināšanas sabiedrībām paskaidrojam, ka saskaņā ar Latvijas Republikas nacionālajām tiesību normām, piemēram, Apdrošināšanas līguma likumu, Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu, Pacientu tiesību likumu u. c., apdrošināšanas uzņēmumiem ir tiesības apstrādāt (pieprasīt un saņemt) informāciju savas kompetences ietvaros, lai izmeklētu apdrošināšanas gadījumu un pieņemtu tajā atbilstošus lēmumus, kas balstīti uz lietā iegūtajiem pierādījumiem.

Tā kā minētie lietas apstākļi ir saistīti ar civiltiesisku saistību nodrošināšanu (apdrošināšanas līguma izpilde, pārzinim, kura rīcībā ir minētie videoieraksti, būtu detalizēti jāvērtē saņemtā pieprasījuma pamatojums, t. i., vai Jums kā pārzinim vispār ir tiesisks pamats šādus datus izsniegt.

Pārliecinoties par attiecīgās apdrošināšanas sabiedrības prasījumu tiesībām (tiesībām pieprasīt datu kopijas izsniegšanu), Jums jānosaka izsniedzamo datu apjoms, t. i., lai tiktu izsniegti tikai tie personu dati, par kuriem ir prasīts pieprasījumā. Ja minētais videoieraksts satur lielāku personas datu apjomu, nekā pieprasīts, un Jūs kā pārzinis, izvērtējot pieprasījuma būtību, konstatējat, ka šo datu izsniegšanai nav pamata, tie ir jāaizklāj (jāanonimizē).

Tādējādi apdrošināšanas sabiedrībām būtu izsniedzams tāds personas datu apjoms (videoieraksta daļa), kas atbilst pieprasījumam. Ja pieprasījums ir vispārīgs un no tā nevar izsecināt, kas tieši tiek pieprasīts, nepieciešams lūgt papildinformāciju.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas