E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17736
Lasīšanai: 2 minūtes

Grozījumi darba līgumā – darba devēja tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2019
Jānis

Strādāju par remontstrādnieku pašvaldības iestādē. Mana amata aprakstā minēti konkrēti pienākumi, kurus apzinīgi veicu jau četrus gadus, par to liecina mani ikgadējie darba novērtējumi. Tagad darba devējs vēlas mana amata aprakstam pievienot ēkas jumta tīrīšanu (darbs augstumā). Ārpuskārtas obligātajā veselības pārbaudē tika konstatēts, ka mans veselības stāvoklis neļauj veikt darbu augstumā, tomēr darba devējs uzstāj, ka no nākamā gada mana amata aprakstā tik un tā iekļaus darbu augstumā (zinot, ka nevaru to veikt). Viņš sacīja, ka atlaidīs mani no darba, ja to neveikšu, un pieņems vietā citu, jo pašvaldība atsakās piešķirt naudu jumta tīrīšanas ārpakalpojumam, aizbildinoties, ka tas turpmāk būs jādara remontstrādniekam. Vai tā nav atšķirīga attieksme – pieņemt darbā ar vieniem nosacījumiem, bet pēc tam, zinot, ka darbu nevarēšu veikt veselības problēmu dēļ, nosacījumus mainīt?

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs, veicot iestādē saimnieciska, organizatoriska, tehnoloģiska vai līdzīga rakstura pasākumus, ir tiesīgs piedāvāt darbiniekiem parakstīt vienošanos par grozījumiem noslēgtajā darba līgumā, bet nepieciešamības gadījumā – arī uzteikt darba līgumu, samazinot darbinieku skaitu.

Ja darba devējam nebūs iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā, darba devējam būs tiesības darbiniekam uzteikt darba līgumu, ievērojot Darba likuma prasības, kā arī noteiktos uzteikuma aizliegumus un ierobežojumus. Savukārt darbiniekam ir tiesības apstrīdēt uzteikuma pamatojumu tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas