E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17725
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus turpina izmaksāt, ja bērns apgūst speciālo izglītību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2019
Sarmite

Labdien! Man ir bērns invalīds, viņš ir pilnībā kopjams. Līdz šim saņem no valsts uzturlīdzekļus. Kas notiks pēc pilngadības sasniegšanas? Vai uzturlīdzekļu izmaksa tiks pārtraukta?

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājuma saprotams, ka vecāka vietā uzturlīdzekļus izmaksā no Uzturlīdzekļus garantiju fonda.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. pants paredz, ka gadījumā, ja vecāks nenodrošina savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ar fonda līdzekļiem tiek nodrošinātas arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Tātad, ja bērns ir kopjams, bet apgūst kādu no valsts akreditētajām speciālās izglītības programmām, valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksa tiks turpināta, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vcumam. Ja bērns neapgūst speciālās izglītības programmu, uzturlīdzekļi bērna uzturam no otra vecāka ir jāpiedzen tiesā, prasību pamatojot ar apstākli, ka bērns nespēj pats sevi apgādāt. Civillikuma 179. pants noteic vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas