E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14202
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ieturējumi no darba samaksas tiek veikti saskaņā ar Civilprocesa likumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2018
Miervaldis

Labdien! Par mani ir divi piedziņas rīkojumi VID un UGF labā. Uz rokas saņemu mazliet virs minimālās algas. Par labu piedziņai no manas algas tiek veikti ieturējumi, kā arī ZTI no mana konta saņem līdzekļus, mani atstājot ar 132 EUR. Manā apgādībā ir arī nepilngadīga persona. Vai tas ir likumīgi? Ja minimums, kam jāpaliek man, ir 50% no minimālās algas un vēl apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā? Kāds īsti ir minimuma apmērs, kas man būtu jāsaņem?

A
atbild:
17. aprīlī, 2018

Jūsu sniegtais situācijas apraksts liecina, ka tiesu izpildītājs veic ieturējumus no Jūsu darba samaksas, visticamāk, saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punktu, kas nosaka: 1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: 1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Turklāt tiesu izpildītājs Jums ir nosūtījis rīkojumu bankai par kontu apķīlāšanu. Vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka tiesu izpildītājs neredz parādnieka konta saturu un to, kādi naudas līdzekļi kontā ienāk.

Tā kā Jums jau tiek veikti ikmēneša ieturējumi no darba algas, Jums ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar rakstisku iesniegumu, lūdzot atbloķēt bankas kontu. Iesniegumā norādiet, ka uz kontu saņemat darba samaksu, no kuras jau tiek veikti ieturējumi. Pievienojiet iesniegumam klāt konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kur tas redzams, lai tiesu izpildītājs par to var pārliecināties. Parasti šādās situācijās tiesu izpildītājs nāk pretī un kontu atbloķē. Līdz ar to pēc tam Jums tiks veikti tikai ieturējumi saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta noteikumiem.

Bez tam Jūs varat arī mēģināt realizēt savas tiesības, kas ir noteiktas Civilprocesa likuma 206. panta pirmajā daļā: tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas