E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17293
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Pirkuma līgums, ja īpašums tiek iegādāts kopīgi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2019
Eva

Brālis ar draudzeni plāno iegādāties kopīgu nekustamo īpašumu (māju vai dzīvokli). Pirkuma līgumā tiktu norādīti viņu abu vārdi, lai gan brāļa ieguldījums kopīpašumā būtu uz pusi lielāks. Kā vajadzētu sastādīt pirkuma līgumu, lai iespējamās šķiršanās gadījumā brālis varētu atgūt tieši savu ieguldīto summu un ne mazāk? Un kā būtu gadījumā, ja viņi izlemtu precēties un noslēgtu laulību līgumu par kopīgu visu īpašumu? Vai arī tad vajadzības gadījumā viņš varētu atgūt savu ieguldīto minētajā kopīpašumā?

A
atbild:
25. jūlijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja brālis ar draudzeni nav laulībā, tad arī šķirt to nevar, kā tas secināms no Civillikuma 69. panta.

No saistību tiesību viedokļa, ja neesat laulībā, nav svarīgi, kas un kāda dzimuma ir persona, ar kuru kopīgi iegādājaties īpašumu, ir tikai rūpīgi jāsastāda pirkuma līgums. Var noformēt īpašumu kā kopīpašumu: tādā gadījumā katra kopīpašnieka domājamo daļu var noteikt precīzi, atbilstoši katras personas ieguldījumam, līgumā norādot, kuras personas ir pircēji un kādā kopīpašuma daļā katrs pircējs iegūst īpašumtiesības. Pēc tam arī zemesgrāmatā pirkums ir jānostiprina kā kopīpašums, tas neapgrūtinās tā kopīgu un vienotiem mērķiem paredzētu īpašuma lietošanu (Civillikuma 1067. pants).

Kopīpašums neatvieglos dzīvi, ja radīsies strīds par īpašumu, jo, ievērojot Civillikuma 1068. pantu, ar kopīpašumu nedrīkst rīkoties bez otra kopīpašnieka piekrišanas. Strīda gadījumā turpmāka kopīpašuma lietošana var kļūt apgrūtināta, bez otra kopīpašnieka piekrišanas nebūs gandrīz nekādu tiesību veikt mājokļa remontu un citādi ar to rīkoties, atsavināšanas vērtība arī būtiski samazināsies. Risinājums kopīpašnieku nesaskaņām ir tikai prasīt tiesā kopīpašuma sadali reālās daļās, kā tas noteikts Civillikuma 1075. pantā.

Šis ir tikai viens no veidiem, kā var noregulēt šīs attiecības, un noteikti ir iespējams panākt sava īpašuma aizsardzību arī ar citādiem līgumiem.

Noslēdzot laulības līgumu par visu laulāto mantas kopību, šķiršanās gadījumā, dalot mantu, ja laulības līgumā netiks noteikts citādi, atbilstoši Civillikuma 137. pantam pēc parādu nolīdzināšanas varbūtējais mantas pārpalikums izdalāms starp laulātajiem uz pusēm.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas