E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17225
Lasīšanai: 2 minūtes
2
8
2
8

Vai var apstrīdēt mantojumu pēc mantojuma lietas pabeigšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2019
Laila

Labdien! Man 2016. gadā nomira tētis. Mantojumā palika 2 dzīvokļi, viens tika reģistrēts uz mammas vārda, otrs uz mana vārda. Ir zemesgrāmata, regulāri maksāju rēķinus. Man ir brāļi, kuriem tika nosūtīta vēstule ar aicinājumu pieteikties uz mantojumu: neviens nepieteicās. Vai šobrīd, kad īpašums jau ir pārrakstīts uz mana vārda, kāds no brāļiem var pieteikties uz mantojumu un to apstrīdēt?

A
atbild:
26. jūnijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civillikuma 776. pantā par atteikšanos no mantojuma tiek uzskatīta arī bezdarbība, jo nav veiktas nekādas darbības, lai pieņemtu mantojumu. Bet Civillikuma 781. pants nosaka, ka nevar pretendēt uz mantojumu, no kura jau mantinieks reiz ir atteicies.

Ja mantojuma lieta ir pabeigta, tad ierunas pretēji šādam secinājumam nav spēkā, jo Notariāta likuma 297. un 298. pants nosaka: notārs uzaicina pieteikties oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" mantiniekus neatkarīgi no tā, vai tiem ir jāpiesakās sakarā ar mantošanu pēc likuma vai pēc testamenta, vai sakarā ar kreditoru prasījumiem. Arī nokavētie kreditoru prasījumi pret mantojuma atstājēju vairs nav spēkā. Pieņemot šādu mantojumu, mantiniekam nav jādomā par to, vai vēlākā nākotnē pastāv iespēja zaudēt pieņemto mantojumu un kopā ar mantojumā būs mantoti arī parādi no mantojuma atstājēja.

Atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 2. pantam “neviens nevar aizbildināties ar oficiālajā izdevumā publicēto [..] oficiālo paziņojumu nezināšanu”.

Šādā gadījumā, ja mantojuma lieta ir pabeigta ar mantojuma apliecību (Notariāta likums, 284. pants), tad vairs nav nekādu tiesību pretendēt uz mantojumu.

Sakarā ar to, ka mantojums atklājās 2016. gadā, pēc gada pretendēt uz mantojumu nevar pat tādā gadījumā, ja mantojuma lieta nav pabeigta, šāds termiņš sīkāk ir aprakstīts atbildē uz jautājumu Nr. 16894

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas