E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17024
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Vai var piedzīt uzturlīdzekļus izdevumiem grūtniecības laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2019
Aija

Sveiki! Esmu vientuļā grūtniece un vēlos uzzināt, kā pēc bērna dzimšanas piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva. Vai ir iespēja atgūt arī daļu no izdevumiem, kuri bijuši grūtniecības laikā un ir saistīti ar grūtniecību un bērnam nepieciešamo lietu sagādi? Pati esmu bezdarbniece – vai tas kaut ko maina šajā situācijā? Un vai es varu gūt papildu atbalstu no valsts vai pašvaldības?

A
atbild:
17. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, vai bērna tēvs atzīst savu bērnu. Lai būtu juridisks pamats piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, vispirms ir jānosaka paternitāte. Ja bērna tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi, kopā ar bērna māti iesniedzot iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā, tā jānosaka tiesā, ceļot prasību par paternitātes noteikšanu.

Tikai pēc bērna piedzimšanas un paternitātes noteikšanas brīža uz bērna tēvu attieksies visas vecāku tiesības un pienākumi, arī pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna (nevis mātes) uzturam. Līdz bērna piedzimšanai un paternitātes noteikšanai personai nav likumā noteikta pienākuma sniegt finansiālu atbalstu topošajai mātei.

Tiklīdz ir noteikta paternitāte, pastāv divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam.

Pirmkārt, uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā ir iespējams saņemt administratīvā procesa laikā (bez tiesas sprieduma) tam vecākam, kura aprūpē atrodas bērns, uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda (piemēram, bērns neatrodas iesniedzējas aprūpē).

Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aprūpi un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu.

2018. gadā šādā ceļā bija iespējams saņemt uzturlīdzekļus 24% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 103,20 eiro mēnesī, bet 2020. gadā varēs saņemt uzturlīdzekļus 25% apmērā no valstī minimālās mēneša darba algas jeb 107,50 eiro mēnesī.

Ja uzturlīdzekļus plānots piedzīt lielākā apmērā par minimālo, ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, pievienojot pierādījumus, kas apliecina, ka konkrētām bērna vajadzībām ir nepieciešamai līdzekļi lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo un bērna tēvs tos spēj nodrošināt. Plašāk par to varat lasīt LV portāla sagatavotajā atbildē – vai var piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā.

Ja paternitāte tiek noteikta tiesas ceļā, šo prasības pieteikumu var apvienot ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu vai apvienotu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu, valsts nodevas un kancelejas nodevas Jums nav jāmaksā. Vairāk varat uzzināt LV portāla sagatavotajā e-konsultācijā par uzturlīdzekļu piedziņu, ja nav noteikta paternitāte.

Fakts, ka bērna māte ir bezdarbniece, neietekmē bērna tēva pienākumu piedalīties bērna aprūpē, arī pienākumu maksāt uzturlīdzekļus. Turklāt Latvijā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs (bērnam līdz 7 gadiem – 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas). Katram vecākam, gan tēvam, gan mātei, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir absolūts un neapstrīdams pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā (Civillikuma 179. panta piektā daļa). Tātad piedzīto uzturlīdzekļu summa nekad nebūs mazāka par valstī noteikto minimālo apmēru. Savukārt, ja prasīsiet uzturlīdzekļus lielākā apmērā, tiesa vērtēs arī Jūsu iespējas uzlabot finansiālo stāvokli un nodrošināt bērnam nepieciešamo kopsakarā ar bērna tēva mantas stāvokli un spēju uzturēt bērnu.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapas sadaļā “Vecākiem”. Tā kā pašvaldību iespējas ir atšķirīgas, par papildu atbalsta iespējām aicinām interesēties savas deklarētās dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas