E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16942
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu darba devējs neapmaksā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Elīna

Sveiki! Pirms došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā man palika neizmantotas 5 ikgadējā atvaļinājuma dienas. Izmantoju pirmsdzemdību, pēcdzemdību un BK atvaļinājumu. Tagad jau četrus mēnešus esmu nostrādājusi. Gribēju painteresēties, vai, aprēķinot kārtējo ikgadējo atvaļinājumu, jāieskaita tās iepriekš neizmantotās 5 dienas + pirmsdzemdību + pēcdzemdību atvaļinājums? Paldies!

A
atbild:
13. maijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Neizmantotās atvaļinājuma dienas nezūd. Jums ir jāvienojas ar darba devēju ( personāla vadītāju) par uzkrāto dienu izmantošanu, pievienojot tās kārtējam atvaļinājumam vai citādi. To, cik dienu ir iepriekš uzkrāts un nav izmantots, precīzi pateikts personāla vadītājs atbilstoši ierakstiem Jūsu personālkartītē.

Pirmsdzemdību atvaļinājums un dzemdību atvaļinājums ir valsts (VSAA) apmaksāts un jau izmantots.  Jāatceras, ka vienlaikus par vienu un to pašu periodu atvaļinājumu divkārt nepiešķir un divas institūcijas to neapmaksā. To nosaka Darba likuma 154. panta ceturtā daļa – atvaļinājumus, kas piešķirti sakarā ar grūtniecību un dzemdībām, ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā neieskaita.

Taču šo laiku ieskaita periodā, kas dod tiesības prasīt darba devēja apmaksātu atvaļinājumu (152. panta pirmā daļa). Tas nozīmē, ka darbiniecei, kas nostrādājusi pie darba devēja, piemēram, piecus mēnešus un izmantojusi grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu 4 nedēļas, ir tiesības prasīt atvaļinājumu, jo kopējais darba attiecību laiks ir 6 mēneši.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas