E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16761
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
3
3

Atvaļinājuma laikā darba devējs nevar prasīt veikt darba pienākumus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2019
Linda Z.

Esmu skolotāja, tātad man pienākas 8 nedēļu atvaļinājums. Saskaņā ar likumdošanu atvaļinājuma nauda tiek izmaksāta atvaļinājuma sākumā. Taču mūsu pašvaldība prasa, lai vasarā skolas direktores prombūtnē pedagoģiskie darbinieki veic dežūras, tādējādi atvaļinājumu pārtrauc, sadalot divās daļās, attiecīgi divās daļās maksā atvaļinājuma naudu. Tā tas notika pērn.

Šogad esmu devusi piekrišanu dežurēt noteiktos datumos, bet vēlos nepārtrauktu atvaļinājumu un attiecīgi izmaksātu atvaļinājuma naudu.

Vai varu prasīt darba devējam piešķirt man atvaļinājumu pilnā apmērā, bet ar atsevišķu direktores rīkojumu lai atsauc mani veikt dežūras, pēc tam atvaļinājumu pagarinot par attiecīgu dienu skaitu? Arī novada pašvaldības apstiprinātajā skolas nolikumā skolotāju tiesību sadaļā minēts punkts “saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu MK noteiktajā kārtībā”.

Sadalot atvaļinājuma naudu divās daļās, esmu zaudētāja, kā arī nevaru realizēt savas ieceres.

A
atbild:
23. aprīlī, 2019

Jūsu sniegtais apraksts liek domāt, ka darba devējs pārkāpj darbinieka tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Saskaņā ar Darba likuma 150. pantu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku. Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu var piešķirt pa daļām, bet darba devējs nav tiesīgs prasīt, lai darbinieks atvaļinājuma laikā veiktu savus darba pienākumus, vai to vienpusēji atsaukt no atvaļinājuma dežūru veikšanai, jo tas nav paredzēts Darba likumā. 

Skolā ir skolas direktors un parasti viens vai vairāki vietnieki, kuri savā starpā varētu vienoties par darba grafiku vasaras periodā.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas