E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16666
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kur saimniecisko darbību reģistrēt digitālajam nomadam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2019
Laura

Vēlos reģistrēt saimniecisko darbību konsultanta pakalpojumu sniegšanai, bet esmu digitālais nomads un pakalpojumu sniegšanas vieta nav noteikta – tie tiek veikti e-pastā un sazvanoties. Tāpat neīrēju ilgtermiņā nedz dzīvesvietu, nedz citas telpas nevienā valstī, jo gandrīz nepārtraukti pārvietojos starp dažādām valstīm. Deklarētā adrese ir citā ES valstī, bet tur pastāvīgi neuzturos un no turienes pastāvīgi nestrādāju. Savus pakalpojumus nereklamēju un nepārdodu tīmekļvietnēs, kas nav nepieciešams, jo klienti mani atrod caur personīgiem kontaktiem. Ko šajā gadījumā norādīt kā saimnieciskās darbības vietu EDS sistēmā?

A
atbild:
16. maijā, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Tā kā jautājuma uzdevējs ir norādījis, ka deklarētā adrese ir citā ES valstī, tad no minētās informācijas būtu secināms, ka jautātājs nodokļu normatīvo aktu izpratnē būtu uzskatāms par nerezidentu.

Par saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību, līdz ar to pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas nodokļu maksātājam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk – VID) kā saimnieciskās darbības veicējam. Tomēr pirms saimnieciskās darbības reģistrēšanas būtu izvērtējams, vai nerezidents ir guvis ienākumus Latvijā.

Vispārējā gadījumā, ja nerezidenta darbība Latvijā nav ilgstoša, pastāvīga un netiek izmantota konkrēta vieta ienākumu gūšanai, tad šādu saimniecisko darbību Latvijā var nereģistrēt. Ja citas dalībvalsts nodokļa maksātājs, kurš saimniecisko darbību ir reģistrējis savā mītnes valstī, atbrauc uz Latviju sniegt pakalpojumu, piemēram, divas vai trīs dienas, tad viņam nav pienākuma reģistrēt Latvijā saimniecisko darbību, jo ienākuma nodokli par gūtajiem ienākumiem viņš maksās savā rezidences valstī.

Līdz ar to jautājuma uzdevējam, lai precizētu, kā korekti būtu veicama saimnieciskā darbība, būtu ieteikums vērsties savā mītnes valsts nodokļu administrācijā – tur, kur deklarēta dzīvesvieta.

Atbilstoši Latvijas nodokļu normatīvo aktu prasībām, reģistrējot saimniecisko darbību, ir norādāma saimnieciskās darbības veikšanas vieta (pakalpojuma sniegšanas vietas adrese – struktūrvienība, izbraukuma pakalpojums vai deklarētā adrese). Papildus kā struktūrvienība ir norādama arī tīmekļvietne vai, piemēram, mobilā lietotne (ja tāda ir izveidota).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas