E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16455
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Bezdarbnieka pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Santa

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA). Darbā diemžēl atgriezties nevarēšu. Kad man būtu jāuzraksta atlūgums, lai es varētu iestāties bezdarbniekos? BKA man ir līdz 1,7 mēnešiem. Un darba uzteikums būs pēc pašas vēlēšanās. Vai nav tā, ka pēdējie divi BKA mēneši nav valstiski apdrošināti un man nemaz nepienāksies bezdarbnieka pabalsts? Un vai darba devējs mani jau neatlaidīs ar to pašu dienu, kad uzrakstīšu atlūgumu, un līdz ar to es arī nesaņemšu bērna kopšanas pabalstu? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
22. martā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības tiek izbeigtas “pēc paša vēlēšanās” – pamatojoties uz tiesībām, kas noteiktas Darba likuma 100. pantā, tad, stājoties NVD bezdarbnieku uzskaitē, sākotnēji tiks piešķirts bezdarbnieka statuss. Sekojoši, bet ne uzreiz nākamajā mēnesī piešķir bezdarbnieka pabalstu.

To piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” un Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumiem Nr. 866 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Ja persona 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, nav bijusi nodarbināta un darba ņēmējam un darba devējam iemaksas bezdarba gadījumam šajā periodā nebija jāveic, pabalsta aprēķināšanai tiek piemērota likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 8. panta sestā daļa, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem, “atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Uzteikums darba devējam ir jāraksta un jāiesniedz ar aprēķinu, ka tas var stāties spēkā tikai pēc mēneša. Tādu kārtību paredz Darba likums, taču pastāv iespēja, ka puses vienojas un darba attiecības tiek izbeigtas ātrāk.

Darbiniekam, kas grasās stāties bezdarbniekos, ir neizdevīgi darba attiecības izbeigt “uz paša vēlēšanos”, jo tādējādi bezdarbnieka pabalsta izmaksas kavēsies apmēram divus mēnešus. Darba attiecību izbeigšanas daudz labvēlīgāka forma ir pušu vienošanās. Par to vairāk lasiet skaidrojumā Darba attiecību izbeigšana. Pušu vienošanās.

Bērna kopšanas pabalsta izmaksa nav saistāma ar uzteikumu un to neietekmē.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas