E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1640
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi

Atkritumu apsaimniekošana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2012
Inara Briede

Dzīvoju privātmājā, bet neesmu īpašniece. Vai pašvaldība var man uzlikt administratīvo sodu par to, ka neslēdzu līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju?

A
atbild:
28. novembrī, 2012
Zanda Lielbārde
LV portāls

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 8.panta 3.punkts nosaka, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, nosakot šīs teritorijas dalījumu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās, prasības atkritumu savākšanai, arī minimālajam sadzīves atkritumu savākšanas biežumam, pārvadāšanai, pārkraušanai un uzglabāšanai, kā arī kārtību, kādā veicami maksājumi par šo atkritumu apsaimniekošanu.

Šī likuma 15.pants nosaka, ka atkritumu savākšana, pārkraušana, šķirošana, uzglabāšana, reģenerācija vai apglabāšana ir atļauta tikai tam paredzētajās vietās.

Īpašniekam vai nomniekam, kura īpašuma teritorijā tiek radīti sadzīves atkritumi, ir pienākums nodrošināt vietu atkritumu konteineram un tā atkritumu apsaimniekotāja transportlīdzekļa piekļuvi sadzīves atkritumu savākšanas punktam, kurš ir noslēdzis līgumu ar pašvaldību par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Savukārt 16.pants paredz, ka sadzīves atkritumu sākotnējais radītājs piedalās pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, ievērojot normatīvos aktus par atkritumu apsaimniekošanu, tostarp arī pašvaldības izdotos saistošos noteikumus, noslēdzot līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš savukārt ir noslēdzis attiecīgu līgumu ar pašvaldību.

 Atkritumu radītājs sedz visas izmaksas, kas saistītas ar viņa radīto sadzīves atkritumu, tai skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu. Saskaņā ar 39.pantu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas noteikšanas kārtību atkritumu radītājam apstiprina pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem.

Par saistošo noteikumu pārkāpumiem fiziskām (un juridiskām) personām ir paredzēta atbildība. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu 75.pantu „Atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšana” par sadzīves atkritumu radītāja vai īpašnieka nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu savākšanā uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecdesmit līdz piecsimt latiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas