E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16315
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
20
2
20

Saimnieciskās darbības ienākumi ir ieņēmumu un izdevumu starpība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2019
Laura

Labdien! Pēc kādas formulas varētu aprēķināt IIN pašnodarbinātai personai uz priekšu, ņemot vērā izdevumus, kuri mēdz būt lielāki nekā viena mēneša ienākumi?

A
atbild:
25. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējs ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus piemēro apmērā, kas nepārsniedz 80% no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Saimnieciskās darbības izdevumu veidi, kuriem neņem vērā ierobežojumu:

  • darba alga un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas;
  • nekustamā īpašuma nodoklis;
  • pamatlīdzekļu nolietojums;
  • kompensācijas īrniekiem par dzīvojamo telpu atbrīvošanu un īres līguma laušanu sakarā ar dzīvojamās telpas kapitālremontu vai telpu pārbūvi saimnieciskās darbības veikšanai.

Ja mēnesī ienākumi sasniedz 430 eiro, kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (32,15%). Maksājums jāveic reizi ceturksnī par katru mēnesi.

Ja ienākumi ir mazāki par 430 eiro, arī ir jāveic sociālās iemaksas – 5% pensiju apdrošināšanai. Ja ienākums lielāks par 430 eiro, sociālās iemaksas veic 5% apmērā no summas, kas ir starpība starp faktiskajiem ienākumiem un 430 eiro.

Pašnodarbinātais valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas maksā reizi ceturksnī, iedzīvotāju ienākuma nodokli – reizi gadā.

Saimnieciskās darbības veicējam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta (No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana) 9. daļā ir noteikts: nodokļu maksātāja taksācijas gada saimnieciskās darbības zaudējumi sedzami hronoloģiskā secībā no nākamo triju taksācijas gadu saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma, nepārsniedzot šā panta 3.1 daļā noteikto saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojumu.

Informatīvie un metodiskie materiāli saimnieciskās darbības veicējiem, tajā skaitā par grāmatvedības organizēšanu, saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaiti, ir atrodami Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas