E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16243
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Vai bāriņtiesa var veikt pārrunas ar bērnu bez vecāku klātbūtnes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2019
Marita

Vai bāriņtiesa drīkst runāt ar četrgadīgu bērnu bez vecāku ziņas?

A
atbild:
08. februārī, 2019
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Aleksejs Makuševs, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta vecākais inspektors

Pamatojoties uz noteikto bāriņtiesas darbības principu prioritāri nodrošināt bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, bāriņtiesai ir tiesības veikt nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu bērna audzināšanu un pienācīgu aprūpi ģimeniskā vidē, tostarp atbilstoši Bāriņtiesu likuma 16. panta sestajā daļā noteiktajam veikt pārrunas ar bērnu bez citu personu klātbūtnes.

Vienlaikus Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) akcentē, ka saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 4. panta prasībām bāriņtiesa savā darbībā pamatojas uz normatīvajiem aktiem un publisko tiesību principiem, kas ietver atklātību pret privātpersonu un citus noteikumus, kuru mērķis ir panākt, lai valsts pārvalde ievērotu privātpersonas tiesības un tiesiskās intereses.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta trešā daļa noteic, ka vecāki ir bērna dabiskie aizbildņi (likumiskie pārstāvji). Ņemot vērā minēto, bāriņtiesai jārīkojas, ievērojot minētajā likumā un Civillikuma 177. pantā noteiktās vecāku tiesības pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās, un savās darbībās jāvadās no tā, ka bērna juridiskais pārstāvis ir vecāks, kam ir tiesības un pienākums īstenot bērna aizgādību visplašākajā nozīmē.

No tā izriet, ka, veicot darbības bērna tiesību un interešu aizsardzībai konkrētajā ģimenē, bāriņtiesai jāsadarbojas ar bērna vecākiem, ja tas ir iespējams, atbilst bērna interesēm un netraucē bāriņtiesas pienākumu izpildīšanai, lai novērstu apdraudējumu bērna veselībai, drošībai vai dzīvībai.

Vienlaikus VBTAI uzsver, ka katrs ar bērnu tiesībām saistīts gadījums ir unikāls un jebkurai bāriņtiesas rīcībai jābūt tiesiski un loģiski pamatotai un secīgi izrietošai no iegūtas, kompetenti izvērtētas informācijas un veiktajām bāriņtiesas darbībām bērna tiesību un interešu nodrošināšanai konkrētas lietas ietvaros.

Uzdotā jautājuma kontekstā tas nozīmē, ka bāriņtiesai ir tiesības “runāt ar četrgadīgu bērnu” bez citu personu, tostarp vecāku, klātbūtnes. Bāriņtiesas darbībām, ja pārrunas ar bērnu veicamas bez “vecāku ziņas”, t.i., neinformējot vecākus pirms sarunas ar bērnu, jābūt stingri pamatotām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas