E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16137
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Jaunās māmiņas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2019
Vita

Labdien! Pašlaik atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Man bērna kopšanas atvaļinājums ir līdz bērna 1 gada vecumam, 29. novembrī bērnam palika gadiņš, bet pēc papīriem man bērna kopšanas atvaļinājums turpinās līdz 15. februārim. Saprotu, ka pēdējo bērna kopšanas pabalstu saņēmu 28. novembrī. Vai es varu tagad rakstīt atlūgumu no darba un stāties bezdarbniekos? Vai es saņemšu bezdarbnieka pabalstu? Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Darba ņēmējam sakarā ar bērna kopšanu piešķir vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Vecāku pabalstu pēc māmiņas izvēles piešķir vai nu līdz bērna viena gada vecumam, vai pusotra gada vecumam. Bērna kopšanas pabalstu piešķir neatkarīgi no vecāka nodarbinātības. Personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, bērna kopšanas pabalsts ir 171 eiro mēnesī, personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem, – 42,69 eiro mēnesī.

Saņemot vecāku pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu, valsts veic iemaksas, apdrošinot personu bezdarba gadījumam (iemaksu objekts, no kura tiek veiktas obligātās iemaksas, – 171 eiro) līdz bērna 1,5 gadu vecuma sasniegšanai.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss (Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums);
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Proti, ja izpildās visi šie nosacījumi, ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Esot darba attiecībās, darba devējs piešķir  bērna kopšanas atvaļinājumu uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu. Ar dienu, kad tiek pārtrauktas darba attiecības, tiek pārtraukts arī bērna kopšanas atvaļinājums, bet piešķirto vecāku pabalstu turpina izmaksāt vecāka izvēlētajā pabalsta saņemšanas termiņā, vai nu līdz bērna viena gada, vai pusotra gada vecumam.

Lai iegūtu informāciju par savām tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu vai pabalsta aprēķināšanas kārtību, Jums jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. To varat izdarīt arī elektroniski, saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas