E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16117
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Vai drīkst uz Latviju pārvest piederīgo, kura nāves iemesls ir tuberkuloze

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2019
Kristīne

Vai ar tuberkulozi mirušu cilvēku drīkst pārvest no Anglijas uz Latviju?

A
atbild:
15. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijā šo jautājumu regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 523 Kārtība, kādā ieved valstī vai izved no tās miruša cilvēka ķermeni, pārvadā, glabā, apbedī vai kremē no infekcijas slimības miruša cilvēka ķermeni un veic obligāto patologanatomisko izmeklēšanu diagnozes precizēšanai pēc slimnieka nāves

Šo noteikumu 2. punkts paredz, ka, lai miruša cilvēka ķermeni ievestu Latvijā no citas valsts, nepieciešama attiecīgās valsts kompetentas institūcijas izsniegta mirušā cilvēka ķermeņa pārvadāšanas atļauja. Ja valstī, no kuras tiek ievests mirušā cilvēka ķermenis, nav šādas institūcijas un nav iespējams saņemt mirušā cilvēka ķermeņa pārvadāšanas atļauju, nepieciešama ārstniecības iestādes, ārstniecības personas vai tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa, kurā norādīts nāves cēlonis.

Savukārt, ja cilvēka nāves cēlonis ir infekcijas slimība, kas nav minēta šo noteikumu 10. punktā (tuberkuloze nav to vidū), ārstniecības persona informē mirušā piederīgos par piesardzības pasākumiem (personīgās higiēnas ievērošanu), kas jāievēro, rīkojoties ar mirušā cilvēka ķermeni. To paredz noteikumu 11. punkts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas