E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16074
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai bērna tēvam ir pienākums atbalstīt māti līdz bērna piedzimšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2019
Dace

Labdien! Esmu stāvoklī. Ar bērna tēvu kopā nedzīvoju, nav arī attiecību ar viņu. Pēc bērna dzimšanas viņam darbā tiks izmaksāts paternitātes pabalsts par 10 dienām. Vai man ir tiesības pieprasīt šo naudu bērna aprūpei, ja viņš nedos? Vai man nav šādu tiesību? Un, kamēr bērns nav dzimis un mēs neesam laulībā, man ir tiesības pieprasīt kādus naudas līdzekļus no viņa?

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Visticamāk, šajā gadījumā runa ir par paternitātes pabalstu. Ja bērna tēvs strādā algotu darbu un ir sociāli apdrošināts, tad pēc bērna piedzimšanas viņam ir tiesības saņemt 10 kalendārās dienas ilgu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu (Darba likuma 155. panta pirmā daļa). Paternitātes atvaļinājuma izmantošanas gadījumā bērna tēvs zaudē darba ienākumus. Tas ir sociālās apdrošināšanas gadījums. Par šīm atvaļinājuma dienām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bērna tēvam piešķirs paternitātes pabalstu 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tāpēc jānorāda, ka šis pabalsts neparedz iespēju gūt papildu līdzekļus, taču nodrošina bērna tēvam iespēju pavadīt laiku kopā ar jaundzimušo šajā dzīvē tik svarīgajā brīdī, nezaudējot ienākumus. 

Vecāka paša ziņā ir izlemt, kā pavadīt šo atvaļinājumu. Vienlaikus jāuzsver, ka, lai saņemtu paternitātes pabalstu, bērna tēvam vispirms ir oficiāli jāatzīst paternitāte bērnam. No šī brīža uz šo personu attiecas visas vecāku tiesības un pienākumi, tai skaitā pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna (nevis mātes) uzturam. Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Līdz bērna piedzimšanai un paternitātes noteikšanai personai nav likumā noteikta pienākuma sniegt finansiālu atbalstu topošajai mātei.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas