E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15834
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā sakārtot bērna aizgādību jautājumus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2018
Austra

Bērns atrodas pie mātes, tēvs neregulāri maksā alimentus. Pie katras izdevības tēvs provocē māti ar informāciju, ka viņai pašai drīz atņems mātes tiesības, ka māte nespēj parūpēties par bērnu, draud ar augstākajām tiesām, policiju utt., turklāt lieto necenzētus vārdus un apvaino māti un viņas tuvākos par lietām, kas neattiecas uz bērnu. Vai ir iespējams risinājums? Tiesa? Iesniegums policijā? Vai tas ir normāli, ka cilvēkam, kurš ar necieņu izturas pret tevi, tev ir jādod bērns?

A
atbild:
15. janvārī, 2019

Vēršam uzmanību – ja bērns ir Jūsu un bērna tēva kopīgā aizgādībā, visus no aizgādības tiesībām izrietošos jautājumus jums kā vecākiem jārisina kopīgi. Bērna interesēs ir ģimenes konfliktsituācijas risināt mierīgā ceļā, vecākiem savstarpēji vienojoties.

Informējam, ka saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo daļu līdz pilngadības sasniegšanai bērns atrodas vecāku aizgādībā, no kā izriet, ka vecāku tiesības un pienākums ir rūpēties par bērnu. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību (rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu) un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Savukārt Bērnu tiesību aizsardzības likuma 5. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka bērna vecāki nodrošina bērna tiesību aizsardzību.

Saskaņā ar Civillikuma 181. pantu bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Savukārt Civillikuma 181. panta otrajā daļā noteikts, ka tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Par kārtību, kādā Jūs izmantojat saskarsmes tiesību (par tikšanās ilgumu, veidu, vietu, reizēm un citiem jautājumiem), vecākiem ir jāvienojas. Bāriņtiesas ieskatā ir veicināma jebkāda veida saskarsme bērnam ar vecāku, ja vien tas nav pretēji bērna interesēm. Tēvs vienpersoniski nevar lemt par bērna saskarsmes tiesību ar māti ierobežošanu vai saskarsmes kārtības noteikšanu, ja vien tas nav pretēji bērna interesēm.

Ja vecāki nevar vienoties par bērna aizgādības jautājumiem, viņiem ir tiesības saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.2 panta otro daļu celt prasību vispārējās jurisdikcijas tiesā par saskarsmes tiesības ar bērnu izmantošanas kārtības noteikšanu, par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna vecāka, par bērna dzīvesvietas noteikšanu (pie viena no vecākiem) vai bērna atsevišķas aizgādības noteikšanu vienam no vecākiem. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.³ panta pirmo daļu prasību lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām, ceļ tiesā pēc bērna dzīvesvietas. Par bērna dzīvesvietu uzskatāma viņa vecāka deklarētā dzīvesvieta. Ja bērna vecāku deklarētās dzīvesvietas atrodas dažādās administratīvajās teritorijās, par bērna dzīvesvietu uzskatāma tā vecāka deklarētā dzīvesvieta, pie kura viņš dzīvo.

Informējam, ka bāriņtiesas sniegtajai atbildei ir tikai informatīvs raksturs un tā nav uzskatāma par bāriņtiesas atbildi pēc būtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas