E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15277
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Patentmaksas izvēlē profesiju un darbības veidu skaits ir ierobežots

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2018
Dace

Labdien! Šobrīd esmu bezdarbniece, bet apsveru iespēju kļūt par pašnodarbinātu personu. Vēlos būt aukle un veco ļaužu aprūpētāja un nodarboties ar e-komerciju.

Vai var maksāt vienotu patentmaksu par aukles un aprūpētāja darbiem?

Vai var pretendēt uz samazināto patentmaksu pirmajos mēnešos, jo neesmu pārliecināta, ka sākumā nopelnīšu naudu minimālās algas apmērā?

Vai varu būt pašnodarbinātā persona un nodarboties vienlaicīgi ar visiem trim izvēlētajiem virzieniem (aukle/aprūpētājs/e-komercija)?

Kad būšu izveidojusi mājaslapu, kādas darbības man ir jāveic, lai viss iepriekš minētais būtu atbilstoši LV likumdošanas prasībām, kādi nodokļi jāmaksā? Paldies!

A
atbild:
17. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Patentmaksa ir paredzēta likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, šī nodokļu veida īpašie noteikumi un saimnieciskās darbības veidi, kuros var izvēlēties maksāt patentmaksu, ir uzskaitīti 11.10 pantā, tostarp arī mājas aprūpes pakalpojumi.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 28 “Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, un patentmaksas apmērs” 1. pielikumā ir konkrēti norādītas profesijas un saimnieciskās darbības veidi, un attiecīgie kodi, kas jānorāda iesniegumā par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai. Auklei un aprūpētājam ir viens kods – 7.3.

Nodokļu maksātājs, kas veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu, vienlaikus nevar būt saimnieciskās darbības veicējs, kas saimnieciskās darbības ienākumu nosaka saskaņā ar šā likuma 11. (izņemot šā panta divpadsmito daļu) vai 11.1 pantu.

Tiesības maksāt samazināto patentmaksu (ievērojot tās izvēlei paredzētos vispārējos noteikumus) ir vecuma pensionāriem, cilvēkiem ar 1. vai 2. grupas invaliditāti; ja saimnieciskās darbības ieņēmumi pirmstaksācijas gadā nepārsniedz 3000 eiro; ja nav algas nodokļa maksātājs; ja nav mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs.

Patentmaksu nevar izvēlēties e-komercijai.

Saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, patentmaksātājam – jau minētajos MK noteikumos paredzētais regulārais maksājums: 100 eiro (Rīgā), 50 eiro (citās pašvaldībās), 17 eiro – samazinātais maksājums.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15.3 pantā noteikts nodokļu maksātāja pienākums sevi identificēt, piedāvājot preci vai pakalpojumu internetā. Fiziskai personai, veicot saimniecisko darbību un piedāvājot preci vai pakalpojumu internetā, ir pienākums norādīt vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un saimnieciskās darbības veikšanas faktisko adresi vai vietu – tīmekļvietni, mobilo lietotni u. tml., kontaktinformāciju, informāciju par profesionālo kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem, ja tādi ir nepieciešami, un citu informāciju saskaņā ar Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumu.

Informācija par nodokļiem saimnieciskās darbības veicējiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Ja ir tik daudz ideju, ar ko gribat nodarboties, un nezināt, kādu nodokļu režīmu izvēlēties un kā būs maksājami nodokļi, vēlams izmantot VID bezmaksas semināru piedāvājumu. To norises laiks un vieta atrodama VID mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas