E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15139
Lasīšanai: 5 minūtes
1
4
1
4

Vai jāmaksā uzturlīdzekļi pēc pilngadības sasniegšanas, ja bērns nemācās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2018
Ilze

Labdien! Kā un kur var uzzināt, vai bērns turpina mācīties pēc 18 gadiem? Šobrīd viņam maksā uzturlīdzekļus. Māte nekādu informāciju nesniedz, un bērns nekontaktē. Vai var pārtraukt maksāt alimentus, ja bērns vairs nemācās pēc 18 gadiem? Paldies!

A
atbild:
02. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai sniegtu atbildi uz šo jautājumu, vispirms ir nepieciešams zināt, vai uzturlīdzekļi tiek maksāti brīvprātīgi vai ar tiesas spriedumu un kas tādā gadījumā ir noteikts tiesas sprieduma nolemjošajā daļā. Ja vecāki ir noslēguši vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem, ir jāpārbauda šī dokumenta saturs – tajā var būt atrunāti noteikumi, līdz kuram brīdim jāmaksā uzturlīdzekļi. Tā kā situācijas izklāstā nav minēts līdzšinējais uzturlīdzekļu maksāšanas pamats, LV portāls var sniegt tikai vispārīgu informāciju.

Jāsāk ar to, ka normatīvajos aktos nav noteikts precīzs bērna vecums, kuram iestājoties vecāku pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus izbeidzas. Galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt. Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Likumdevējs nav precizējis, kā noteikt, vai bērns spēj pats par sevi gādāt. Taču Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, “ja līdztekus studijām [..] bērns strādā un gūst ienākumus vai arī studijas pārtrauc, tad vecāks, kuram ir piespriests uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu jeb atbrīvošanu no šā pienākuma”.

Papildus vēršam uzmanību, ka atbilstoši Civillikuma 177. panta pirmajai daļai bērns atrodas vecāku aizgādībā līdz pilngadības sasniegšanai. Tāpēc no dienas, kad bērns ir sasniedzis pilngadību, māte zaudē tiesības saņemt bērna uzturam paredzētos līdzekļus un izbeidzas tēva pienākums maksāt tos pilngadīga bērna mātei, ja vien šāds pienākums nav noteikts tiesas spriedumā vai savstarpējas vienošanās tekstā. Līdz ar to, ja bērns turpina mācības un uzturlīdzekļi tiek maksāti brīvprātīgi, maksājumus var veikt pilngadīgā bērna bankas kontā, turpmāk jau vienojoties ar pašu bērnu par uzturlīdzekļu apmēru.

Kā zināt, vai bērns turpina iegūt izglītību? Ņemot vērā to, ka viņš ir kļuvis pilngadīgs, jācenšas sazināties ar bērnu bez viņa mātes starpniecības. No uzdotā jautājuma nav saprotams, vai Jums ir jebkāda saziņas informācija ar bērnu – telefona numurs, adrese, e-pasta adrese, sociālo tīklu kontakti.

Kā LV portālam ieteica zvērināta advokāte Zita Zaharenko, ja bērna tēvam nav nekādas saziņas informācijas, tad pastāv iespēja vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) un izmantot pakalpojumu “Vēstules pārsūtīšana meklētajai personai”. Sniedzot šo pakalpojumu, PMLP nosūtīs vēstuli bērnam uz viņa deklarēto dzīvesvietas adresi. Vēstulē jautājuma autors var lūgt bērnu sniegt informāciju par to, vai viņš turpina mācības augstskolā, u. c. informāciju, kā arī nepieciešamības gadījumā lūgt izsniegt pierādījumus šim faktam (piemēram, izziņa no augstskolas).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas