E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15043
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kad laulātā atsevišķais īpašums ierakstāms zemesgrāmatā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2018
Kristīne

Labdien! Sakiet, lūdzu, situācijā, ja nekustamais īpašums vienam laulātajam ir piederējis pirms laulības noslēgšanas, vai zemesgrāmatā ir nepieciešams ieraksts par laulātā atsevišķo mantu atbilstoši Civillikuma 91. panta otrajai daļai (Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemes grāmatās.)? Apmulsu pie šī Civillikuma panta teikuma, jo būtībā, salīdzinot attiecīgā nekustamā īpašuma zemesgrāmatas datus un laulības apliecības datus, ir konstatējams, ka attiecīgais nekustamais īpašums piederējis laulātajam pirms laulības noslēgšanas, bet tomēr paliek neskaidrība, vai šāds ieraksts ir jāveic.

A
atbild:
14. augustā, 2018
Una Medne
juriste

Ja nekustamais īpašums Jums piederēja, jau pirms stājāties laulībā, tad uz Jums attiecas Civillikuma 91. panta pirmās daļas pirmajā punktā noteiktais, ka katra laulātā atsevišķā manta ir tā, kas laulātajam piederējusi pirms laulībām. Šādā gadījumā atsevišķs ieraksts zemesgrāmatā nav nepieciešams.

Attiecībā uz Civillikuma 91. panta otrajā daļā noteikto, ka nekustamais īpašums, kas ir viena laulātā atsevišķa manta, ir ierakstāms zemes grāmatās, – šis nosacījums drīzāk attiecināms uz laulības līgumu, saskaņā ar kuru puses vienojas par mantas šķirtību attiecībā uz īpašumiem, kas iegādāti laulības laikā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas