E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15030
Lasīšanai: 3 minūtes

Mantojuma pieņemšana nav obligāta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2018
Iveta

Labdien! Vēlos atteikties no iespējamā mantojuma, kuru man varētu atstāt mans tēvs savas nāves gadījumā. Jau šobrīd zinu, ka mantisko vērtību tur nebūs, tikai milzīgi parādi. Vai ir iespējams noslēgt šādu atteikšanos? Kā tas notiek, kas ir nepieciešams, un vai pēc tēva nāves kreditori to nevar apstrīdēt – un beigu beigas man būs jāmaksā tēva atstātie parādi? Kur šādu vienošanos var sastādīt – pie advokāta, notāra?

A
atbild:
21. augustā, 2018
Una Medne
juriste

Mantojuma pieņemšana nav obligāta. Neviens nevar uzlikt par pienākumu pieņemt mantojumu.

Tas nozīmē, ka Jums ne šobrīd, ne arī pēc tēva nāves nav jāveic nekādas darbības.

Pēc cilvēka nāves par miršanas faktu informācija ir pieejama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datubāzē. Jebkurš no kreditoriem, kam persona ir parādā, tad būs tiesīgs lūgt zvērinātam notāram atvērt mantojuma lietu. Zvērināts notārs oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” ievietos sludinājumu, ka ir atvērta mantojuma lieta. Tad zvērināta notāra noteiktajā termiņā visi kreditori varēs pieteikties uz mirušā atstāto mantu. Kārtojot mantojuma lietu, zvērināts notārs nosūtīs paziņojumus iespējamiem mantiniekiem (arī Jums kā meitai un citiem tuvākiem radiem, ja tādi ir). Kad Jūs saņemsiet notāra sūtīto ierakstīto vēstuli, Jums nav jāuztraucas vai kādā veidā jāignorē šī vēstule. Jūs droši varat to izņemt pastā.

Šāds notāra paziņojums Jums neuzliek nekādas tiesiskas sekas. Turpmāk Jums ir iespējams rīkoties divējādi:

  1. nedarīt neko, t.i., neatbildēt uz šo notāra aicinājumu pieteikties mantojumam;
  2. griezties pie notāra viņa prakses vietā un uzrakstīt oficiālu atteikumu no mantojuma.

Ja uz mirušā mantu nebūs pieteicies neviens no radiniekiem, tad notārs izbeigs mantojuma lietu un atzīs atstāto mantu par bezmantinieku mantu. Ja mirušajam būs piederējuši nekustamie īpašumi, tie nonāks valsts pārraudzībā. Tad notārs nodos mantojuma lietu pēc piekritības zvērinātam tiesu izpildītājam, kas mirušā mantu izsolīs izsolē un iegūtos naudas līdzekļus sadalīs starp kreditoriem.

Ja Jūs nepieņemat mantojumu, tēva kreditori nevar to apstrīdēt un nevar uzlikt Jums pienākumu kārtot tēva parādsaistības.

Gadījumā, ja Jūsu tēvs būs atstājis testamentu, piemēram, novēlot Jums sev piederošo mantu, Jums par to paziņos testamenta atvēršanas brīdī. Uz testamenta nolasīšanu Jūs tiksiet oficiāli uzaicināta.

Pie notāra Jums būs iespēja noformēt notariālo aktu ar savu vēlmi mantojumu nepieņemt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas