E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15012
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai no bijušā vīra var prasīt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2018
Aija

Labdien! Apmēram pirms gada pie notāra šķīru laulību ar nu jau bijušo vīru. Laulības šķiršanas iemesls bija vīra neuzticība. Viņš aizgāja dzīvot pie citas sievietes, ar kuru, izrādās, jau četrus gadus mani krāpa. Jāpiebilst, ka laulībā nodzīvojām 35 gadus. Bijušais vīrs uz maniem pleciem atstāja visu mājsaimniecību, t.i., māju ar visiem izdevumiem, kas tai piedien. Turklāt uz mana rēķina dzīvo mūsu dēls, kurš ir 2. grupas garīgais invalīds, un mans tēvs, kuram tūlīt būs 90 gadu. Ar tēvu man ir noslēgts uztura līgums, pie kura viņš arī konsekventi pieturas. Šķiroties bijušais vīrs apsolīja, ka palīdzēs mums ar dēlu, bet nu jau pagājis gads, bet nekādu palīdzību es neesmu saņēmusi. Kā prasu, tā atbild, ka nav naudas. Ne visas zāles dēlam ir bez maksas, un arī citi ārsti, izņemot psihiatru, ir par maksu. To visu velku es viena pati, nerunājot vēl par pārtiku un citiem maksājumiem. Vai es varu no bijušā vīra pieprasīt uzturlīdzekļus iepriekšējā materiālā stāvokļa nodrošināšanai?

A
atbild:
17. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 80. pantam, šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas (neatkarīgi no tā, vai laulība šķirta tiesā vai notariālā kārtībā) bijušais laulātais var prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai. Vienlaikus Civillikuma 81. pantā ir uzskaitīti gadījumi, kādos pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam atkrīt.  Līdz ar to praksē šādas prasības tiek apmierinātas diezgan reti un piedzīto uzturlīdzekļu apmērs ir simbolisks. Tomēr šajā gadījumā ir viens papildu apstāklis, kas būtu jāņem vērā, – kopīgs bērns, kas, pēc apraksta spriežot, nespēj pats sevi apgādāt. Tāpēc, iespējams, varētu būt runa par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam saskaņā ar Civillikuma 179. pantu, kurā nav noteikts bērna vecums, ar kuru izbeigtos vecāku pienākums dot uzturu. Proti, tajā ir noteikts: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Aicinām konsultēties ar zvērinātu advokātu, kas, iedziļinoties konkrētajā situācijā, sniegs padomu par iespēju aizstāvēt savas un bērna tiesības. Profesionāli sagatavots prasības pieteikums var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas