E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14684
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Aizbildnis cilvēkam ar ierobežotu rīcībspēju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2018
Inta

Labdien! Cilvēks X ievietots pansionātā un ir rīcībnespējīgs. Pansionātā nav deklarējies, bet gan savā bijušajā mājā (tagad 4 gadus nav viņa īpašums).

Es gribu uzsākt prasību pret viņu, jo dzīvokļa īpašumam (kur nav deklarējies, bet pirms pansionāta tur 4 gadus dzīvoja) ir liels parāds. Vai pansionāts ir tiesīgs viņu deklarēt pansionātā? Vai nepieciešams iecelt aizbildni? Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2018
Signe Krūzkopa
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 5. panta (Vispārējo dzīvesvietas reģistrācijas noteikumu izņēmumi) 2. daļā noteikts: persona, kura, pamatojoties uz pašvaldības lēmumu, ievietota veco ļaužu pansionātā citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, saglabā reģistrāciju iepriekšējā dzīvesvietā un veco ļaužu pansionāta adresi norāda kā papildu adresi.

Ja cilvēkam ir jau ierobežota rīcībspēja, tad ar šo lēmumu jau jābūt ieceltam bāriņtiesas aizgādnim, un par to informāciju var saņemt bāriņtiesā. Tiesa, izvērtējot personas spējas, vispirms nosaka, vai un kādā apjomā aizgādnis ar aizgādnībā esošo personu rīkojas kopā un tikai pēc tam – vai un kādā apjomā aizgādnis rīkosies patstāvīgi (Civillikuma 358.1 pants), respektīvi, vai aizgādnis ir tiesīgs deklarēt personu pansionātā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas