E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14579
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Iespējas izmantot atvaļinājumu, ja paredzama bērna adopcija

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2018
Marina

Labdien! Rakstu saistībā ar bērna aprūpi pirms adopcijas. Esmu darba ņēmējs. No bāriņtiesas noskaidroju, ka viņi var iedot savu apstiprinājumu 10 dienu laikā. Izlasīju, kā varu pretendēt uz bērna kopšanas atvaļinājumu (no 1 g. līdz 1,5 g.), bet par šo atvaļinājumu man darba devējs obligāti jāinformē vienu mēnesi iepriekš (bērna vecums līdz 4 g.). Lūdzu precizēt – varbūt es varu pretendēt vēl uz kādu citu atvaļinājumu? Varbūt man ir tiesības izņemt kārtējo atvaļinājumu ārpus grafika? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
07. jūnijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Primāri šādā situācijā Darba likums dod iespēju izmantot atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas atbilstoši 153. pantā noteiktajam: “Darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kāds noteikts bāriņtiesas lēmumā par adoptējamā bērna aprūpi un uzraudzību. Ja bāriņtiesa pieņem lēmumu par aprūpes un uzraudzības termiņa pagarināšanu, atvaļinājumu pagarina līdz tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanu spēkā stāšanās laikam. Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.”

Situācijā, ja ģimene adoptē bērnu, Darba likumā tiesības uz viena no adoptētājiem atvaļinājumu desmit kalendāra dienu apmērā ir tikai tādā gadījumā, ja bērns ir vecumā līdz trim gadiem. Tā kā Jūs norādāt, ka adoptējamais bērniņš ir četrus gadus vecs, diemžēl šo atvaļinājumu Jūs izmantot nevarat.

Kas attiecas uz ikgadējo atvaļinājumu, darbiniekam ir tiesības vērsties ar iesniegumu pie darba devēja par iepriekš plānotā atvaļinājuma pārcelšanu uz citu laiku. Gadījumā, ja Jūsu darbavietā ir izstrādāts atvaļinājumu grafiks, Jūs varat izmantot iespēju kārtējo atvaļinājumu prasīt citā laikā nekā grafikā, paskaidrojot darba devējam iemeslu – sakarā ar bērna adopciju.

Pēc bērna adopcijas abiem vecākiem būs tiesības uz darba devēja apmaksātu papildatvaļinājumu Darba likuma 151. panta pirmajā daļā norādītajā apjomā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas