E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14250
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Īrnieku var izlikt tiesas ceļā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2018
Baiba

Labdien! Dzīvojamās telpas īres līgums noslēgts uz noteiktu laiku, līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu. Īres līguma termiņam beidzoties, īrnieks neiesniedz iesniegumu par līguma pagarināšanu, dzīvoklī nedzīvo, bet dzīvoklī stāv viņa mantas, un pie īrnieka joprojām ir dzīvokļa atslēga. Īres un komunālos maksājumus, līguma termiņam beidzoties, īrnieks nav maksājis. Īrniekam ir arī parāds par periodu, kad bija spēkā īres līgums. Kā izīrētājam rīkoties šajā situācijā? Vai īrniekam ir jārēķina īres un komunālo maksājumu maksa par periodu, kad vairs nav spēkā īres līgums? Kamēr telpās ir īrnieka mantas un telpas nav nodotas, izīrētājs telpās netiek un nevar tās izīrēt citam.

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja īrnieks nav izmantojis savas līgumā un likumā paredzētās tiesības pieprasīt īres termiņa pagarinājumu, viņam līdz ar līguma termiņa beigšanos dzīvojamā telpa ir jāatbrīvo. Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrajā daļā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Taču dzīvokļa iemītniekus tā vienkārši izlikt no dzīvojamās platības nevarēsiet, to var darīt tikai tiesas ceļā. Ieteicams nosūtīt īrniekam rakstisku paziņojumu (vēlams, ierakstītā vēstulē, sev saglabājot kopiju) atbrīvot telpas līdz noteiktam datumam (piemēram, divu nedēļu laikā) sakarā ar īres līguma termiņa beigām, brīdinot – ja tas netiks pildīts, tad tiesā tiks iesniegta prasība par piespiedu izlikšanu, tiks piedzīti zaudējumi un tiesāšanās izdevumi.

Kad noteiktais termiņš pagājis un prasība nav izpildīta, jāsniedz prasības pieteikums tiesā – pievienojot īres līgumu un citus materiālus (bet labāk vērsties pie zvērināta advokāta).

Ja īrnieki laikā, kad spēkā bija īres līgums, nav ilgstoši maksājuši īres maksu un ir saglabājušies neapmaksāti rēķini, varat tiesā ierosināt vēl parādu piedziņu. Tāpat apsverams jautājums par zaudējumu un izdevumu piedziņu par laiku, kad īrnieks bez tiesiska pamata lieto dzīvokli un nav pienācīgā kārtā to nodevis izīrētājam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas