E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14136
Lasīšanai: 4 minūtes

Izmaiņas Kriminālprocesa likumā jāvērtē kontekstā ar pārejas noteikumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2018
Anna

Labdien! Situācijas apraksts: 2009. gada 15. decembrī Rīgas apgabaltiesa atzina manu draugu par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā (sevišķi smags). Pirmā tiesas sēde notika 2009. gada 3. aprīlī, laikā, kad spēkā bija Kriminālprocesa likuma normas, kas stājušās spēkā 2005. gada 1. oktobrī. Kriminālprocesa likuma 41. nodaļas “Tiesas sastāvs” 447. pants par krimināllietas vienpersonisku un koleģiālu izskatīšanu noteica: (1) pirmās instances tiesā krimināllietu izskata tiesnesis vienpersoniski, izņemot šā panta otrajā un trešajā daļā minētos gadījumus; (2) pirmās instances tiesā tiesnesis un divi piesēdētāji koleģiāli izskata krimināllietas par: 1) sevišķi smagu noziegumu.

Ar 2009. gada 16. jūnija grozījumiem 447. pants par krimināllietas vienpersonisku un koleģiālu iztiesāšanu nosaka: (1) pirmās instances tiesā krimināllietu iztiesā tiesnesis vienpersoniski; (2) izslēgta ar 16.06.2009. likumu. Attiecīgi, vai 2009. gada 3. aprīlī pirmās tiesas sēdes laikā (inkriminēta 177. panta 3. daļa (sevišķi smags noziegums)) tiesai bija jāiztiesā krimināllieta koleģiāli? Kā arī likuma “Par tiesu varu” 5. nodaļas 37. panta tajā brīdī (2009. gada 3. aprīlī) spēkā esošā redakcija noteica, ka 1) apgabaltiesa pirmās instances tiesas sēdēs civillietās un krimināllietas izskata koleģiāli. (2) Apgabaltiesa tiesu kolēģija, kas izskata lietu, ir apgabaltiesas tiesnesis un divi piesēdētāji. Ar grozījumiem likumā “Par tiesu varu” (Saeimā pieņemti 2009. gada 30. aprīlī, stājās spēkā 2009. gada 03. jūnijā) 37. panta pirmā daļa izteikta šāda redakcijā: 1) apgabaltiesa kā pirmās instances tiesa kriminālprocesa likumā noteiktajos gadījumos krimināllietas izskata koleģiāli.

Ievērojot minēto, lūdzu Jūs paskaidrot, kādā tiesas sastāvā jāiztiesā šī lieta, ja pirmā tiesas sēde notika 2009. gada 3. aprīlī un pēdējā – 2009. gada decembrī.

A
atbild:
04. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Vērtējot Kriminālprocesa likuma redakciju, kas bija spēkā pirmās tiesas sēdes dienā (2009. gada 3. aprīlī), konstatējams, ka:

  • krimināllieta bija piekritīga apgabaltiesai kā pirmās instances tiesai saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 442. panta otro daļu;
  • krimināllieta bija jāskata koleģiālā sastāvā (tiesnesis un divi piesēdētāji) saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 447. panta otrās daļas 1. punktu.

2009. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Kriminālprocesa likuma 442. un 447. pantā, kas ietekmēja gan jautājumu par tiesu, kurai jāskata lieta, gan arī jautājumu par tiesas sastāvu, kādā izskatāma lieta.

Vienlaikus Kriminālprocesa likums tika papildināts ar pārejas noteikumu 20. punktu, kas nosaka, ka lietas, kuras nodotas izskatīšanai apgabaltiesā pēc noteiktās piekritības līdz 2009. gada 1. jūlijam, izskatāmas tajā pašā tiesā, kurā tās iesniegtas. Kā arī ar 25. punktu, kas nosaka, ka krimināllietās, kurās līdz 2009. gada 1. jūlijam pirmās instances tiesā ir uzsākta iztiesāšana koleģiālā sastāvā, iztiesāšanu turpina koleģiālā sastāvā līdz sprieduma taisīšanai vai kriminālprocesa izbeigšanai tiesas sēdē. Ja tas nav iespējams, tiesnesis, izvērtējot lietas sarežģītību, lemj par iztiesāšanas turpināšanu vienpersoniski.

No minētā var izdarīt secinājumu, ka krimināllieta bija jāskata apgabaltiesai kā pirmās instances tiesai koleģiālā sastāvā (tiesnesis un divi piesēdētāji).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas