E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1409
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pretējās puses viedoklis jāprasa vienmēr

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2012
Līga

Labdien! Darba attiecības tika ar darbinieku izbeigtas pamatojoties uz pārbaudes laiku - 3 mēn., bet iesniegts kļūdains ziņu kods 21- darba ņēmēja uzteikums. Ar darbinieku neizdevās sazināties un informēt, ka darba attiecības ir izbeigtas. Pēc 10 mēnešiem šis darbinieks iesniedza prasību tiesā, ka ir strādājis visus 10 mēn. un nav maksāta viņam darba alga, kaut arī viņš nestrādāja. Un apstrīdēja, ka viņš nav devis nekādu uzteikumu, jo ziņu kods bija iesniegts nepareizi.

Tiesa izskatīja lietu vienpusēji, nepaziņojot uzņēmumam, ka ir uzsākta lieta, un pieņēma lēmumu, ka šim cilvēkam ir jāizmaksā mēnešalga par 10 mēn.+ VSAOI iemaksas. Lēmums nav pārsūdzams.

Vai uzņēmumam ir kaut kādas tiesības apstrīdēt šo lietu, jo sanāk, ka uzņēmumam tagad jāmaksā par 10 mēn. darba alga, lai gan šis cilvēks nav strādājis? Vai tiesai bija tiesības neziņot uzņēmumam par šo lietu un lēmumu pieņemt vienpusēji, pat nedodot iespēju uzņēmuma pārstāvim sniegt paskaidrojumus?

A
atbild:
12. septembrī, 2012
Latvijas Universitāte
Daina Ose, Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras lektore

Kā saprotu, tika izmantota vai nu brīdinājuma kārtība, vai arī maza apmēra procedūra. Spriežot pēc tā, ka tika pieņemts nepārsūdzams lēmums, pieļauju brīdinājuma kārtību. Taču jebkurā gadījumā ir jāprasa pretējās puses viedoklis.

Pašlaik redzu vienīgo iespēju izmantot prokurora protestu, jo ir pārkāptas procesuālās normas - tiesības tikt uzklausītam tiesā, jo nav dota iespēja paust viedokli, un tas ir novedis pie nepareiza sprieduma taisīšanas.

Bet, lai precīzi saprastu, kas tad ir noticis, jāredz pats lēmums, kurā noteikti ir pateikts, ka dokumenti tika sūtīti parādniekam, bet tas pēc savas juridiskās adreses nav bijis sastopams. Vai arī pieteicējs ir nepareizi šo adresi norādījis, lai darba devējs neuzzina par procesu un tiesa nav pārbaudījusi juridiskās personas reģistrētās adreses sakrišanu ar darbinieka norādīto adresi.

Jebkurā gadījumā ir jāzina, kādus procesuālos pārkāpumus var uzrādīt, lai prokuroram būtu iespējams iesniegt protestu AT Senātā. Es ieteiktu darba devējam nekavējoties doties pie advokāta, lai kvalificēti izvērtētu lietas apstākļus un sastādītu nepieciešamos dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas