E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13649
Lasīšanai: 2 minūtes

Kredītā iegādāta īpašuma sadalīšana starp laulātajiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2018
Aldis

Labdien! Laulības laikā ir nopirkts īpašums (dzīvoklis), kurš ir uz mana vārda, tāpat ir spēkā kredītsaistības, arī uz mani. Sakiet, vai šajā situācijā var sadalīt vienādās domājamās daļās ar sievu, katram pa 1/2, dzīvokli? Kredītsaistības beidzas pēc dažiem gadiem, sieva nenāca kā galvotāja pie dzīvokļa iegādes. Ja iespējams, kādi soļi ejami? Paldies!

A
atbild:
24. janvārī, 2018
Una Medne
juriste

No Jūsu jautājuma nav saprotams, kad tieši Jūs vēlaties sadalīt īpašumtiesības uz iegādāto dzīvokli – tagad vai tad, kad kredītsaistības tiks pilnībā nomaksātas.

Ja vēlaties īpašumtiesības uz dzīvokli sadalīt tagad, tad sākotnēji Jums noteikti jāgriežas bankā, un bankas pārstāvis ieteiks labāko scenāriju, kā rīkoties. Jāņem vērā, ka banka, lemjot par piekrišanu īpašuma tiesību sadalīšanai, vērtēs Jūsu sievas maksātspēju, kā arī citus riskus, ko banka noteikti gribēs novērst vai samazināt.

Ja vēlaties īpašumtiesības uz dzīvokli sadalīt pēc tam, kad kredītsaistības būs pilnībā segtas, tad  ieteicams pārdomāt, kādu darījumu Jūs vēlaties slēgt – vai tas būs dāvinājuma vai pirkuma līgums. Visbiežāk praksē izmanto dāvinājuma līgumu, jo tas neprasa reālu naudas apriti. Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā Kas jāzina par dāvinājuma līguma slēgšanu. Izmaksas, kas radīsies saistībā ar īpašuma atsavināšanu laulātajam, iespējams aprēķināt zemesgrāmatu kalkulatorā, kas pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas