E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13431
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus var piedzīt arī no tēva Vācijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2017
Snezana Zeltiseva

Labdien!  Mana bērna tēvs nav atbalstījis mūs finansiāli jau veselu gadu. Viņš dzīvo un strādā Vācijā, pēc tautības ir vācietis. Argumentē ar to, ka viņam nav iespējas mums palīdzēt ik mēnesi. Vai es varu griezties pie zvērināta advokāta ar šo problēmu, vai man ir izredzes piespiest viņu maksāt? Cik aptuveni maksās tiesas lietas izdevumi? Cik daudz laika varētu aizņemt šāds process?

A
atbild:
12. janvārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva Vācijā ir iespējams. Ir vairākas iespējas, kā to darīt. Viena no tām – celt prasību tiesā Latvijā par uzturlīdzekļu piedziņu civilprocesuālā kārtībā un pēc tam, kad stāsies spēkā tiesas spriedums, uzsākt pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņu tēva dzīvesvietas valstī. Prasītājs uzturlīdzekļu piedziņas lietās Latvijā saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu ir atbrīvots no tiesas izdevumiem. Savukārt uzturlīdzekļu pārrobežu piedziņu Jūsu vietā veic kompetentā iestāde – Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, un arī šis process ir bezmaksas. Ja izlemsiet izmantot jurista pakalpojumus, par tiem gan būs jāmaksā atbilstoši pakalpojuma sniedzēja noteiktajam cenrādim.

Jāatzīmē, ka tiesāšanās un pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņa dažādu apstākļu dēļ var būt ilgs un sarežģīts process, kura rezultātu iepriekš grūti prognozēt. Tāpēc šobrīd var izmantot iespēju saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Proti, ja bērna tēvs uzturlīdzekļus labprātīgi nemaksā, neatkarīgi no viņa dzīvesvietas valsts, ja bērna māte, kuras ikdienas aizgādībā atrodas bērns, pastāvīgi dzīvo Latvijā un šeit ir viņas un bērnu deklarētā dzīvesvieta, viņai ir tiesības uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu. Ja lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu tiek pieņemts administratīvā procesa ietvaros, uzturlīdzekļu izmaksa no fonda  2018. gadā tiek veikta 23% vai 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam atkarībā no viņa vecuma, kas attiecīgi ir 98,90 eiro vai 118,25 eiro mēnesī.   

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros, vai lieta atbilst administratīvajam procesam (nav spēkā esošs tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu), un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda.

Fakts, ka bērna tēvs dzīvo citā valstī un, iespējams, nevēlēsies sniegt paskaidrojumus fonda administrācijai par savu vecāka pienākumu izpildi, nav šķērslis pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Taču tas var paildzināt lēmuma pieņemšanas laiku. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta ceturtajā daļā noteikts: ja ir norādīta parādnieka uzturēšanās adrese ārvalstī (šai gadījumā – Vācijā), fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

Papildus informējam, ka Jums ir tiesības izvēlēties uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu arī pēc tēva dzīvesvietas Vācijā. Tādā gadījumā uzturlīdzekļi tiks piedzīti un to apmērs noteikts, ņemot vērā normatīvo regulējumu Vācijā, par kuru LV portālam nav informācijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas