E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13380
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību var noteikt tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2017
GUNITA

Mans vīrs, lai panāktu iepriekšējās laulības šķiršanu, parakstīja, ka piekrīt saskarsmes tiesību liegumam. Tagad ar bērnu viņš tiekas regulāri, maksā alimentus, palīdz arī finansiāli un materiāli. Bet bērna māte, izmantojot stāvokli, ļauj tikties tad, ja kaut kas bērnam ir vajadzīgs. 3 dienas nedēļā viņš regulāri no rīta un vakarā iet uz bērnudārzu, bet tikšanās notiek, ja māte grib. Ja nē, tiek dzīts prom un saukta policija. Kā rīkoties un atjaunot likumīgi saskarsmes tiesības, lai tēvs varētu tikties sev atvēlētajā laikā?

A
atbild:
18. decembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ar bērna māti nav iespējams vienoties, kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Civillikuma 182. panta otrā daļa paredz, ka, nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku.

Tāpēc prasības pieteikumā tiesai ir jālūdz noteikt konkrētu regulējumu – kurās dienās, no cikiem līdz cikiem tēvs tiksieties ar bērnu. Tāpat var lūgt tiesu noteikt regulējumu arī attiecībā uz bērna skolas brīvlaikiem, svētku dienām, bērna vārda un dzimšanas dienām vai citiem ģimenei nozīmīgiem notikumiem. Jo precīzāk regulējums tiks noteikts, jo vieglāk varēs īstenot tiesas nolēmuma izpildi.

Parakstīta vienošanās vai pat spēkā esošs tiesas spriedums nav šķērslis līdzšinējo kārtību mainīt. Civilprocesa 244.14 pants nosaka: “Ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums lietā, kas izriet no aizgādības vai saskarsmes tiesībām, mainās apstākļi, katra puse ir tiesīga iesniegt jaunu prasību tiesā vispārējā kārtībā.”

Tiesas nolēmumam ir likuma spēks, un tas ir saistošs visām personām, līdz ar to mātei būs jāievēro tiesas noteiktā kārtība. Par ļaunprātīgu izvairīšanos no tiesas nolēmuma (par saskarsmes tiesībām) izpildīšanas personu var saukt pie kriminālatbildības saskaņā ar Krimināllikuma 168. pantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas