E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13307
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
6
6

Vai drīkst tirgot kanabidiolu?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2017
Kristians jansons

Man interesētu, vai Latvijā ir atļauta kanabidiolu (CBD) saturošu produktu tirdzniecība? Kanabidiols nav Latvijas aizliegto vielu sarakstā, jo tiek iegūts no sējas kaņepēm un šī produkta sastāvā nav THC, tāpēc tam vajadzētu būt atļautam. Vai es pareizi saprotu? Piemēram, šādu CBD eļļu: https://cbdfx.com/products/cbd-hemp-mct-oil-tincture-30ml-500mg.

A
atbild:
08. decembrī, 2017
Pārtikas un veterinārais dienests
Diāna Birkenfelde, Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja

Kā liecina Jūsu atsūtītajā mājaslapā norādītā informācija, Jūs interesējošā produkta sastāvā ir kanabidiola (CBD) tinktūra un vidējo ķēžu triglicerīdu (MCT) eļļa. Atbilstoši Jaunās pārtikas katalogam Eiropas Savienībā pašlaik nav atļauts izmantot pārtikā ar kanabidiolu bagātinātus ekstraktus. Informācija par to šeit, jāskata ieraksts “Cannabidiol”. Tas ir tāpēc, ka patlaban Eiropas Savienības dalībvalstu rīcībā nav informācijas par šīs konkrētās sastāvdaļas drošas izmantošanas vēsturi pārtikas produktos Kopienā pirms 1997. gada 15. maija.

No 1997. gada 15. maija ir spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes 1997. gada 27. janvāra Regula Nr. 258/97, kas attiecas uz jauniem pārtikas produktiem un jaunām pārtikas produktu sastāvdaļām (turpmāk – Regula Nr. 258/97), kura ir pieejama šeit. Regulu Nr.258/97 piemēro, laižot tirgū Kopienā pārtikas produktus un pārtikas produktu sastāvdaļas, kuras līdz šim Kopienā ievērojami nav izmantotas un kuras sastāv vai ir izdalītas no augiem, izņemot pārtikas produktus un pārtikas produktu sastāvdaļas, kas iegūtas ar tradicionālo vairošanos vai pavairošanu un kam ir droša pārtikas produktu lietošanas vēsture.

Jaunās pārtikas atzīšanas procesu Latvijā reglamentē Ministru kabineta 2011. gada 5. jūlija noteikumi Nr. 525 „Kārtība, kādā novērtējama jaunās pārtikas atbilstība klasifikācijas un kvalitātes prasībām”. Minēto noteikumu 3. punkts paredz, lai veiktu darbības ar jauno pārtiku, kas nav atzīta Eiropas Savienībā, persona atbilstoši Regulas Nr. 258/97 4. panta 1. punktam iesniedz PVD iesniegumu jaunās pārtikas izplatīšanas atļaujas saņemšanai un iesnieguma kopiju nosūta Eiropas Komisijai.

PVD vērš uzmanību, ka no 2018. gada 1. janvāra tiks piemērota Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2015/2283 (2015. gada 25. novembris) par jauniem pārtikas produktiem, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 1169/2011 un atceļ Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 258/97 un Komisijas Regulu (EK) Nr. 1852/2001 (pieejama šeit), kura turpmāk noteiks jauna pārtikas produkta statusa noteikšanas procedūru un prasības jaunu pārtikas produktu laišanai tirgū.

Papildus vēlos Jūs informēt, ka Eiropas Komisijai ir iesniegts izvērtēšanai Čehijas ražotāja “CANNABIS Pharma, s.r.o.” pieteikums atļaujas iegūšanai kanabidiola izmantošanai pārtikā (uztura bagātinātājos) un to var aplūkot šeit. Pagaidām šis pieteikums vēl tiek izskatīts, un Eiropas Komisija vēl nav izsniegusi atļauju šīs sastāvdaļas izmantošanai pārtikā. Kamēr atļauja nav izsniegta, sastāvdaļas izmantošana pārtikā nav atļauta.  

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas