E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13117
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nekustamā īpašuma datu aktualitāti atbild īpašnieks

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2017
Antra

Ja dzīvoklis privātmājā, Lucavsalā, ir izdedzis nelaimes gadījumā vai no kaimiņu roku darba un tajā nav iespējams dzīvot jau 3 gadus, vai ir jāmaksā īpašuma nodoklis? Vai var tiesu izpildītājs īpašumu pārdot par nieka 1000 eiro, ja Lucavsalā īpašuma vērtība ir līdz 45 000 eiro? 1/2 privātmājas daļas. 2. stāvs. 2 istabas. Īpašums man palika pēc opīša kopšanas, un vīrs piekrita pārrakstīt dēlam invalīdam. Vai pienācās kādi atvieglojumi? Pēc ugunsgrēka iesniedzu dokumentus VID, un man pateica, ka nodoklis nav jāmaksā par šādu īpašumu, bet vēlāk atnāca RD brīdinājums, ka esmu parādā 700 eiro, un man šobrīd tiesu izpildītājs atsavina Lucavsalas dzīvokli, pārdodot šīs mājas 1. stāva kaimiņienei par 1000 eiro. Kur varu griezties, kas man jādara, lai novērstu nelikumības, īpašumu pārdotu par cenu, kāda ir kadastrālā vērtība?

A
atbild:
15. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli administrē pašvaldība, nevis Valsts ieņēmumu dienests. Tātad šī nodokļa maksāšanas paziņojumus saņemat no Rīgas domes Pašvaldību ieņēmumu pārvaldes. Nodokli aprēķina no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, kāda tā ir fiksēta kadastra datubāzē. Arī pašreizējā situācijā Jums būtu Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē jānoskaidro, kāda ir situācija ar nodokļa parādu. Saziņas informācija tiek norādīta nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumā. Rīgas Pašvaldības ieņēmumu pārvalde atrodas Terēzes ielā 5. E-pasts: pip@riga.lv. Informatīvais tālrunis: 80000850 (bezmaksas).

Par to, ka pašvaldība nekustamā īpašuma nodokli joprojām aprēķina par nekustamo īpašumu, kurš dzīvošanai nav derīgs, jo ir izdedzis, gājis bojā, atbildīgs ir pats īpašnieks, jo īpašnieka pienākums ir aktualizēt datus par savu nekustamo īpašumu. Nekustamā īpašuma valsts kadastra likums paredz – ja īpašumā notikušas izmaiņas, šīs ziņas kadastrā jāaktualizē.

Kas attiecas uz parāda piedziņu, tad likums “Par nodokļiem un nodevām” noteic, ka nodokļus, kuri nav samaksāti likumā noteiktajā termiņā, un ar tiem saistīto nokavējuma naudu, kā arī izdevumus par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu nodokļu administrācija (tātad – pašvaldība) piedzen bezstrīda kārtībā.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 361. panta pirmo daļu par piespiedu izpildi parādnieku vispirms brīdina. Ja parāds netiek maksāts, tad parādniekam tiek nosūtīts brīdinājums ar aicinājumu labprātīgi nomaksāt parādu. Ja NĪN parāds līdz brīdinājumā noteiktajam termiņam netiek nomaksāts labprātīgi, pašvaldība pieņem lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā un to nodod izpildei zvērinātiem tiesu izpildītājiem.

Nodokļa maksājumu piedziņa bezstrīda kārtībā vispirms tiek vērsta uz parādnieka naudas līdzekļiem; piedziņa uz nekustamo īpašumu tiek vērsta tikai tad, ja parādniekam nav kustamās mantas vai ar pārdodamo kustamo mantu nevar segt visu nokavēto nodokļa maksājumu.

Nokavēto nodokļu maksājumu piedziņa uz nekustamo īpašumu tiek vērsta Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā – zvērināts tiesu izpildītājs rīko nekustamā īpašuma izsoli.

Nekustamā īpašuma novērtēšanu pēc tiesu izpildītāja pieprasījuma veic sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs, nosakot nekustamā īpašuma piespiedu pārdošanas vērtību. Piespiedu pārdošanas vērtība nav tirgus cena jeb summa, par kādu līdzvērtīgu īpašumu var nopirkt tieši no īpašnieka parastos apstākļos.

Kad tiesu izpildītājs ir saņēmis nekustamā īpašuma vērtējumu, viņš par noteikto piespiedu pārdošanu paziņo piedzinējam un parādniekam.

Rīkojot nekustamā īpašuma izsoli jeb piespiedu izpildes procesu, tiesu izpildītājam atbilstoši Civilprocesa likuma 606. panta 4. daļai vismaz divas nedēļas iepriekš ierakstītā sūtījumā jāpaziņo parādniekam un piedzinējam, nekustamā īpašuma īpašniekam, kopīpašniekam, izņemot tādas dzīvojamās mājas kopīpašniekus, kura nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, hipotekārajam kreditoram un personai, kuras labā nostiprināta ķīlas tiesību vai aizlieguma atzīme, ja tāda ir, vienlaikus paziņojot, vai izsoles cena apliekama ar pievienotās vērtības nodokli un kāda ir šīs cenas apliekamā vērtība.

Izsoles gadījumā pārējiem kopīpašniekiem nav pirmpirkuma tiesību uz izsolāmā kopīpašuma daļu.

Izsole neparedz pirmpirkuma tiesību izmantošanu, ir tikai paziņojums kopīpašniekiem un iepriekš minētajām personām par izsoli. Izsoles mērķis ir saņemt pēc iespējas vairāk līdzekļu, tādēļ pirmpirkuma tiesīgajām personām ir tiesības, tāpat kā citiem interesentiem, piedalīties solīšanā.

Detalizētāku atbildi par izsoles procesu Jums var sniegt zvērināts tiesu izpildītājs.

Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā

Tiesu izpildītāja pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas