E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12654
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz vecāku pabalstiem pašnodarbinātajiem, ja ir veiktas iemaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2017
Zane

Sveiki! Esmu nesen uzzinājusi, ka būs ģimenes pieaugums. Pašlaik cītīgi strādāju, bet līgums ir noslēgts līdz septembra beigām. Vīrs ir pašnodarbinātā persona. Kā lai labāk izdara, lai nezaudēju ne darba stāžu, ne pabalstus?

A
atbild:
31. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai sievietei – darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai (ja ir faktiski veiktas sociālās iemaksas) apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru izsniegta darbnespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Ja nebūsiet darba attiecībās vai arī nebūsiet veikusi pašnodarbinātā sociālās iemaksas, tiesību uz šiem pabalstiem nebūs.

No 2017. gada ir izmaiņas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas nosaka, ka gadījumos, kad vecāku pabalstu pieprasīs bērna māte, kura uz vecāku pabalsta piešķiršanas dienu nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto, viņai būs tiesības uz vecāku pabalstu, ja saistībā ar šī bērna dzimšanu viņa bijusi grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā. Tātad, lai māmiņai būtu tiesības uz vecāku pabalstu, vispirms jābūt tiesībām uz maternitātes pabalstu.

Pašnodarbinātā laulātais, ja nav sociāli apdrošināts, var brīvprātīgi pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai, invaliditātes, maternitātes, slimības un vecāku apdrošināšanai.

Tiesības saņemt vecāku pabalstu ir vienam no bērna vecākiem. Ja vīrs ir pašnodarbināta persona un ja viņš būs veicis obligātās sociālās iemaksas, viņam kā bērna tēvam būs tiesības uz vecāku pabalstu.

Pašnodarbinātajam ir tiesības arī uz paternitātes pabalstu.

Taču ir svarīgi, vai faktiski ir veiktas sociālās iemaksas kā pašnodarbinātajam. 2017. gadā saimnieciskās darbības veicējs kā pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros ienākumi no saimnieciskās darbības ir sasnieguši vismaz 380 eiro. Pašnodarbinātās personas obligāto sociālo iemaksu likme šogad ir 31,13% no ceturksnī gūtā ienākuma.

Papildus vecāku pabalstam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī.

Par pabalstiem varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapā informācijā vecākiem.

Par tiesībām uz pabalstiem individuālā gadījumā ieteicams uzzināt VSAA, iespējama arī saziņa elektroniski, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas