E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12404
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ienākuma nodokli maksā īpašnieks

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2017
ksenija

Labdien! Man ir jautājums par nekustamā īpašuma nodokli pēc pārdošanas, esmu dzīvokļa īpašnieks. Dzīvokli mantoju 2002. gadā pēc tēva nāves. Mana māte un es dzīvojam šajā dzīvoklī kopš 1981. gada, un tā ir bijusi mūsu vienīgā deklarētā dzīvesvieta. Es gribētu dāvināt šo dzīvokli manai mātei. Ja viņa kļūs par īpašnieci un nolems to pārdot, viņai būs jāmaksā 15% nodoklis vai nē? Vai 60 mēnešu periods sākas no brīža, kad viņa kļūst par īpašuma īpašnieci? Vai ir svarīgi, ka šis nekustamais īpašums bija viņas vienīgā deklarētā dzīvesvieta pēdējo 36 gadu laikā un ka viņa saņēmusi kā dāvanu no savas meitas, vai viņai jebkurā gadījumā būs jāmaksā 15% nodoklis, ja viņa nolemj to pārdot pirms 60 mēnešu laika? Liels paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu jautājums acīmredzot ir nevis par nekustamā īpašuma nodokli, bet iedzīvotāju ienākuma nodokli (15%), kas ir jāmaksā no gūtā ienākuma, pārdodot nekustamo īpašumu. Nodokļa likme 15% ir jāmaksā no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību. Nodokļa maksāšanas pienākums (vai atbrīvojums no tā) attiecas uz īpašnieku. Deklarēšanās īpašumā, ko pārdod, ir tikai viens no kritērijiem, ko ņem vērā, piemērojot nodokli.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Tātad nodokļa atbrīvojums divos gadījumos ir tikai tad, ja īpašums ir piederējis vismaz piecus gadus (60 mēnešus).

Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata dāvinājuma līgumā norādīto konkrētā nekustamā īpašuma vērtību, kas nav lielāka par nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) cenu.

Likumā ir arī noteikts, kā nosaka iegādes vērtību, ja dāvinājuma līgumā nav norādīta konkrētā nekustamā īpašuma vērtība. Tāpat ir īpaši nosacījumi, ja dāvinājums saņemts no fiziskās personas, kuru ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Tātad Jūsu gadījumā – ja dāvinājumu māte būs saņēmusi no meitas.

Arī iegādes vērtības noteikšana būs atkarīga no tā, kad dāvinājums tiks pārdots – 60 mēnešu laikā vai pēc ilgāka perioda.

Informāciju par nodokļa piemērošanu konkrētā darījumā ar nekustamo īpašumu Jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas